KKTC'den ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne savaş gemileri göndermesine tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, "ABD Donanmasına ait savaş gemilerinin adaya gönderilmeye devam edilmesi gerginliği artırmaktan başka bir amaca hizmet etmemektedir." açıklamasında bulundu.
Bakanlık, ABD Donanmasına ait USS Arleigh Burke isimli güdümlü füze destroyeri USS Roosevelt’in Limasol Limanına ulaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Doğu Akdeniz’de görev yapan 6. Filo’ya bağlı USS Arleigh Burke isimli güdümlü füze destroyeri USS Roosevelt'in (DDG 80), 27 Temmuz 2024 tarihinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki Limasol limanına vardığı hatırlatıldı.
Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:
"Doğu Akdeniz’de seyir özgürlüğünü sağlamak' ve 'bölgedeki kriz yönetimini desteklemek' gibi gerekçelerle gerçekleştirildiği öne sürülen bahsekonu ziyaret Amerika Birleşik Devletleri’nin son dönemde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile artırdığı 'stratejik ortaklığın' bir parçası olup, askeri konularda ABD’nin GKRY’ye verdiği desteğin bir göstergesidir.
ABD Donanmasına ait USS Roosevelt’in yanı sıra yine ABD Donanmasına ait USS San Juan isimli denizaltının son iki yıldır birçok kez 'liman ziyareti' kisvesi altında GKRY’nin deniz limanlarına uğradığı hatırlanacaktır. Bu yöndeki tüm çağrı ve telkinlerimiz hiçe sayılmak suretiyle ABD Donanmasına ait savaş gemilerinin adaya gönderilmeye devam edilmesi gerginliği artırmaktan başka bir amaca hizmet etmemektedir.
ABD Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uyguladığı silah satış yasağını 2022 yılında tamamen kaldırmış, akabinde ise ABD Dışişleri Bakanlığı 18 Ağustos 2023 tarihli açıklamasıyla silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin kararını 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatıldığı duyurulmuştu.
ABD’den aldığı destekle birlikte saldırgan tavırlarını artırarak devam ettiren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ABD gibi bir ülkeden açık bir şekilde askeri destek alması, Kıbrıs meselesindeki hakimiyetçi zihniyetini devam ettirmesine neden olmaktadır.
ABD ve GKRY arasında askeri alanda yapılan bu işbirliğinin, GKRY tarafından ülkemize karşı bir tehdit unsuru olarak kullanılmak istendiği açıktır.
Bu durum karşısında, KKTC Devleti olarak, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak amacıyla Anavatan Türkiye ile birlikte gereken her türlü adımı atmaktan imtina etmeyeceğimizi ifade etmek isteriz." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Macaristan sağlık yetkilileri, ulusal meteoroloji servisi HungaroMet'in son tahminlerine dayanarak, perşembe gününden pazar gününe kadar tüm bölge için ülkenin en yüksek seviyesi olan 3. Seviye sıcaklık uyarısı yayınladı.
İşgal rejimi başkabanı Netanyahu, Mısır ve Ürdün’ün bazı bölgelerini kapsayan “büyük israil” vizyonuna bağlı olduğunu açıkladı.
Kuveyt, işgalci rejim vatandaşlığı olarak bilinen “israil uyruğu" hariç, hiçbir ülke vatandaşının ülkeye girişine yasak koymadığını açıkladı.
İşgalci siyonist rejimin 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü katliam ve soykırımda 61 bin 722 kişi şehit oldu, 154 bin 525 kişi de yaralandı.