Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, işgalci siyonist rejimin saldırılarına tepki gösterdi ve uluslararası tarafları bir araya getiren, Filistin halkının tüm bileşenlerini kapsayan "acil uluslararası konferansın toplanması" çağrısında bulundu.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Umman, Katar ve Bahreyn'in katıldığı KİK Dışişleri Bakanları toplantısı sona erdi.
Konsey toplantısın sonrası yapılan açıklamada, "uluslararası tarafları bir araya getiren ve Filistin halkının tüm bileşenlerini kapsayan ve Filistin halkının haklarının yerine getirilmesine yol açan acil bir uluslararası konferansın toplanması" çağrısında bulunuldu.
Bakanlar Konseyi, yaptığı açıklamada, "israilin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığını" kınayarak, "İşbirliği Konseyi'nin Gazze Şeridi ve çevresinde yaşanan güncel gelişmelerde Filistin halkının yanında olduğunu" vurguladı.
Konsey, “derhal ateşkes yapılması, tüm insani yardımlara ve temel ihtiyaçlara erişimin sağlanması, elektrik ve su hatlarının işletilmesinin gerekliliği ve Gazze'ye yakıt, gıda ve ilaç girişine izin verilmesi” çağrısında bulundu.
Ayrıca "uluslararası topluma ateşkesi durdurmak ve sivillerin korunmasını sağlamak konusunda ciddi ve kararlı bir duruş sergilemesi" çağrısında da bulunuldu.
Sonuç bildirgesinde ayrıca "Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması", "sivillerin korunması, onları hedef almaktan kaçınılması, uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka uyulması ve bunlara bağlı kalınması" çağrısında bulunuldu.
Konsey ayrıca, "israilin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının devamına yönelik her türlü gerekçe ve bahaneyi reddettiğini" ifade ederek, "uluslararası topluma, israil hükümetinin uygulamalarına yanıt vermek için uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli önlemleri almaya" çağırdı.
Konsey, "israilin hastaneleri, ambulansları ve sağlık ekiplerini, mülteci kamplarını ve okulları hedef almak da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki sivil tesisleri ve altyapıyı hedef almaya devam eden ve tekrarlanan işgalini" kınadı.
Konsey, "Filistin halkının kendi topraklarındaki kararlılığını desteklediğini ve israilin Gazze sakinlerini yerinden etmeyi amaçlayan önlemlerini reddettiğini" ifade etti.
Katar ve Mısır'ın ateşkes çabalarını desteklediklerini bildiren Konsey, "uluslararası toplumun bu meseleyi çifte standart olmaksızın ele alma sorumluluğunu taşıması gerektiğini" vurguladı.
Bakanlar Konseyi, "sürdürülebilir bir ateşkes için gerekli koşulları oluşturmak, insani yardımın daha geniş, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasının derhal sağlanması için acil adımların atılması çağrısında bulunan 23 Aralık 2023 tarihli ve 2720 sayılı Güvenlik Konseyi Kararının uygulanmasına uyulması gerektiğini" vurguladı.
Konsey, "israilin, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukukun ihlali olan ve Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan ve masum sivilleri hedef almaya devam eden ihlalleri ve saldırılarından dolayı uluslararası toplum önünde hukuki olarak sorumlu olduğunu" belirtti.
Gazze Şeridi'nin tamamına insani yardımlarının engelsiz bir şekilde ulaştırılması gerektiğini belirten Konsey, "Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) tüm destekçilerini, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinli mültecilere yönelik insani yardım misyonlarını destekleme konusunda üzerlerine düşen rolü oynamaya" çağırdı.
Konsey, "tüm ülkeleri, Filistin Devleti'ni tanıma prosedürlerini tamamlamaya ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını güvence altına alacak kalıcı bir çözüme ulaşmak için acil toplu eyleme geçmeye" çağırdı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.