Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Birçok yazar, analist ve aktivist, Filistin yönetiminin işgalci "israil" hükümetine, Kudüs şehrindeki yerleşim birimlerinde çıkan yangınların söndürülmesi için yardım teklifinde bulunmasına tepki gösterdi.
İşgalci siyonist rejim, işgal altındaki Kudüs'ün dağlık bölgesinde çıkan orman yangınlarına karşı büyük bir çaresizliğe girince birçok ülkeden yardım talebinde bulundu.
Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi de kendilerine herhangi bir talepte bulunulmamasına rağmen işgalci rejime, yangınları söndürmede yardım teklifinde bulundu.
Bu teklif, Filistin halkının büyük tepkisine neden oldu. Bu teklifin, işgalci hükümetin Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki mülteci kamplarına karşı yürüttüğü soykırım savaşıyla eş zamanlı gerçekleşmesi, tepkilerin odağında yer aldı.
Yazar ve aktivist İntisar El-Avavde, Filistin yönetiminin bu tutumunu “Filistinlilere hakaret, teslimiyetin ve işgalle uzlaşmanın derinleşmesi” olarak değerlendirdi.
"Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."
El-Avavde, Kudüs Press’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken, insanlar açlıktan, hastalıktan ve susuzluktan ölürken; Batı Şeria'nın kuzeyinde halk zorla yerinden edilirken, Filistin yönetimi yerleşimcilerin canlarını ve mallarını korumak için işgal altındaki topraklarda çıkan yangınlara müdahale etmeyi teklif ediyor.”
El-Avavde sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gerçekten de bu yönetim, tüm gücünü işgalci tarafa destek olmak için seferber etmiş durumda. Batı Şeria’da direnişi yok etmek için yürütülen güvenlik koordinasyonuyla yetinmeyip, şimdi de yerleşimcilerin hayatlarını kurtarmak için bir ambulans ve itfaiye rolü üstlenmiş durumda.”
Yönetimin bu tutumunu “işgalci tarafa tam bir tarafgirlik” olarak nitelendiren El Avavde, “Hiç değilse işgalciyle kendi halkı arasında eşit mesafe koymuş olsaydı. Keşke Filistin halkının susuzluğunu giderecek suyu gönderebilseydi, çadırlarını yakan ateşleri söndürebilseydi.” diye belirtti.
Yazar ve siyasi analist Merwan el-Keblani ise, Gazze’de süren soykırım sonucunda on binlerce şehit verilmesi, yüzbinlerce evin yıkılması ve milyonlarca Filistinlinin yerinden edilmesine; ayrıca Batı Şeria’nın kuzeyindeki mülteci kamplarına yönelik saldırılarda onlarca kişinin şehit edilmesi, yüzlerce evin yıkılması ve on binlerce kişinin göç ettirilmesine rağmen, Filistin yönetiminin Kudüs bölgesindeki yangınları söndürmek üzere işgalciye yardım teklifinde bulunduğuna dikkat çekti.
El-Keblani, “Bu tutum, ulusal mutabakata aykırı olup, Filistin yönetiminin halkını koruma ve onlara insanca bir yaşam sağlama sorumluluğunu terk ettiğinin açık bir göstergesidir.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Bu tavır, işgal güçlerinin sağlık kurumlarına, ambulanslara ve sivil savunma araçlarına yönelik saldırılarını cesaretlendirmektedir. Rafah’taki katliam bu suçun en bariz örneğidir.”
Sosyal medya kullanıcılarından tepki yağdı
Sosyal medyada ise Filistin yönetiminin bu kararı alaya alan birçok paylaşım yapıldı. Kullanıcılar, bu tutumu Filistin halkının duygularıyla açık bir alay etme ve işgalci devlete sadakat gösterisi olarak niteledi.
Gençlerden Gassan Derviş şöyle yazdı:
“Bu teklifi taktik ve siyaset olarak görenlere soruyorum: Neden Filistin yönetimi düşmanla siyaset yapabiliyor da Filistinli taraflarla ya da halkla siyaset yapamıyor?”
Ahmed el-Cuneydi ise şunları yazdı:
“Filistin direnişine sürekli ihanet eden, halk arasında bölünmeyi körükleyen ve direnişi hedef gösteren Filistin yönetiminin, şimdi de işgalci devlete yardım için itfaiye ekiplerini göndermeyi teklif etmesinden daha aşağılık bir tutum görmedim... Üstelik israil bu teklife henüz cevap bile vermedi!”
Selim Cevabre de şu ifadeleri kullandı:
“Filistin yönetiminin, sivil savunma ekiplerini yangını söndürmeye yönlendirme kararı, işgal ordusunun Gazze’de katliam yaparak birçok sivil savunma görevlisini ve sağlık çalışanını öldürmesinden sadece birkaç gün sonra geldi. Herkes bu suçu konuşurken, insanlık gösterisi adı altında işgalle dayanışma sergileyen yönetim, kendi halkına karşı bu insanlığı göstermedi.”
Siyonist Kanal 11 (Kan), Filistin yönetiminin Kudüs’teki yerleşim birimlerine yaklaşan yangınları söndürmek için işgal hükümetine yardım teklifinde bulunduğunu ve işgalci rejimin bu teklife henüz yanıt vermediğini aktarmıştı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist işgal rejiminin Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda şehit sayısı son 24 saatte 18 artarak 52 bin 418'e yükseldi.
Mısır'ın kuzeyinde bir çok işçiyi taşıyan bir kamyonetin devrilmesi sonucu 7 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.
Bangladeş geçici hükümeti, ülkede serbest ticaret bölgesi (FTZ) kurmayı planladığını duyurdu.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD’nin İran ve bazı diğer ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişilere yönelik yeni yaptırımlarını kınadı.