Moskova, Estonya hava sahası ihlalini reddetti

Rusya Savunma Bakanlığı, üç Mig-31 savaş uçağının Estonya hava sahasına izinsiz giriş yaptığı iddialarını yalanladı. Bakanlık, uçakların planlı bir görev kapsamında uluslararası hava sahası kurallarına tamamen uygun olarak hareket ettiğini belirtti.
Rusya'ya göre uçaklar, Finlandiya Körfezi'ndeki Estonya'ya ait Vayndloo Adası'nın 3 kilometre uzağındaki uluslararası sular üzerinde uçtu. Bakanlık, uçakların rotasından sapmadığını ve Estonya hava sahasını ihlal etmediğini açıkladı.
Estonya yönetimi, NATO üyesi ülke olarak, uçakların Estonya hava sahasına girdiğini ve yaklaşık 12 dakika boyunca Estonya hava trafik kontrolüyle iletişim kurmadığını bildirdi.
Estonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Nuova büyükelçisini çağırarak resmi protesto yaptı. Başbakan Kristen Michal, NATO'nun 4. maddesini devreye sokacaklarını ve üye ülkelerle istişarelerde bulunacaklarını duyurdu.
NATO sözcüsü Alison Hart, ittifakın uçakları hemen müdahale için gönderdiğini belirtti. Sözcü, Rusya'nın eylemini "dikkatsiz ve tehlikeli" olarak nitelendirdi. NATO konseyi, önümüzdeki hafta konuyu görüşmek üzere toplanacak.
Olay, Rusya ile NATO arasındaki gerilimlerin yükseldiği döneme denk geliyor. Geçen hafta, 19 Rus insansız hava aracı Polonya hava sahasını ihlal etmiş, Polonya ve müttefikleri uçak ve hava savunma sistemlerini konuşlandırmıştı. Romen yetkililer de kısa süre önce Rus insansız hava araçlarının kendi hava sahalarını ihlal etmesini kınamıştı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazze Şeridi'ndeki esir siyonist Alon Oham, siyonist rejim sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin kendilerinden kurtulmaya çalıştığını belirterek, ailesine ve halka, kurtarılmaları için protestolara devam etme çağrısı yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki haftalarda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Güney Kore'de bir araya geleceklerini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenen Türk Yatırım Konferansı’na katılarak ABD’li yatırımcılarla bir araya geldi.
Cezayir, Fransa ile 2013'te imzalanan ve diplomatik pasaport sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti sağlayan anlaşmayı iptal ettiği.