Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’ne katılan liderler, Gazze'ye yönelik saldırının derhal durdurulması ve insani koridorların açılmasının gerekliliğini vurguladı.
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi düzenlendi.
Liderleri, Zirve’nin yapılacağı Kral Abdülaziz Uluslararası Konferans Merkezi’ne gelişinde Suudi yetkililer karşıladı. Liderler, aile fotoğrafının ardından zirve toplantısına geçti.
Zirve'nin açılışında konuşan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Gazze'de Filistin halkının maruz kaldığı barbar savaşı kınadığını ifade ederek, ülkesinin Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları durdurmak için çaba gösterdiğini ifade etti.
Bin Selman, "Gazze'deki talihsiz duruma son vermek için kolektif bir çaba ve etkili eylem gerektiriyor" diyerek, "askeri operasyonların derhal durdurulması ve Gazze'ye insani koridorlar sağlanması" çağrısında bulundu.
Abbas: Batı Şeria ve Kudüs de cinayetlere maruz kalıyor
"Filistin'in Devlet Başkanı" sıfatıyla zirveye kabul edilen Mahmud Abbas ise, "Halkımız, Gazze Şeridi'ndeki tüm kırmızı çizgileri aşan israil savaş makinesinin elinde eşi benzeri görülmemiş bir imha savaşına maruz kalıyor. Ayrıca işgal güçleri ve yerleşimcilerin cinayetlerine ve saldırılarına da maruz kalıyor." dedi.
İşgalci rejimi uluslararası platformlarda sorumlu tutmaya çalışacaklarını belirten Abbas, işgal üzerinde büyük bir etkiye sahip ABD'nin, siyasi bir çözüm bulamamanın sorumlusu olduğunu kaydetti.
Bölgede barış, güvenlik ve istikrarın temellerinin atılması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Abbas, "BM Güvenlik Konseyi'ne bu saldırıyı derhal durdurma sorumluluğunu üstlenmeye" çağırdı.
Ürdün Kralı: Bölgemiz, yansımaları tüm dünyayı etkileyecek büyük bir çatışmaya sürüklenebilir
Ürdün Kralı 2. Abdullah da, "Bugün, acilen durdurulması gereken iğrenç bir savaşta öldürülen ve yok edilen Gazze ve Gazze halkı için bir araya geliyoruz. Bölgemizin büyük bir çatışmaya varabileceğini ve bunun yansımalarının tüm dünyayı etkileyebileceğini belirtiyoruz." dedi.
Abdullah, "israil zihniyetinin Gazze'yi yaşanmaz bir yer haline getirmeyi hedeflediğini" ifade ederek, "iki devletli çözümün istikrarın ve onlarca yıldır devam eden cinayet ve şiddet sahnelerinden çıkmanın tek yolu olduğunu" belirtti.
Abdullah, "Gazze Şeridi'nin karşı karşıya olduğu felaket, yaşamı boğan koşullar konusunda sessiz kalamayız ve insani koridorların sürdürülebilir ve güvenli kalması gerekiyor." diye ekledi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ise, "Gazze'deki savaşın durdurulamaması" göz önünde bulundurularak, "Uluslararası toplumun, acil ve sürdürülebilir bir ateşkes sağlanmasından" sorumlu olduğunu kaydetti.
Sisi, "iki devletli çözüme dayalı olarak anlaşmazlığı çözecek bir formül ve meydana gelen uluslararası hukuk ihlallerine ilişkin uluslararası bir soruşturma yürütülmesi" çağrısında bulundu.
Katar Emiri: Uluslararası toplum, katliamlara son vermekte başarısız oldu
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani ise hastanelerin bombalanmasının normal hale gelmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, "Uluslararası toplum, israilin Gazze halkına yönelik her düzeyde tehlike oluşturan katliamlarına son vermekte başarısız oldu" dedi. El Sani, "Gazze'de cesetlerin köpekler tarafından yendiğini görmek onları etkilemiyor." diye ekledi.
Sivil ve sağlık tesislerinin hedef alınmasını kınayan El Sani, yakında insani bir ateşkes sağlanmasını umduğunu kaydetti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.