Pakistan: Orta Doğu'da kalıcı barış egemen bir Filistin devleti ile mümkündür

Pakistan'da geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Filistin meselesinin acilen ele alınması gerektiğini belirterek, "Orta Doğu'da kalıcı barış, 1967 öncesi sınırlar üzerine kurulu, merkezinde Kudüs'ün yer aldığı, yaşayabilir, bitişik, egemen bir Filistin devleti ile iki devletli bir çözümde yatıyor." dedi.
Pakistan'da geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, yaptığı açıklamada, İslamabad'ın taraflara itidal çağrısında bulunarak, Filistin meselesinin acilen ele alınması gerektiğini ve Orta Doğu'da tırmanan şiddet olaylarından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Orta Doğu'da kalıcı barış, 1967 öncesi sınırlar üzerine kurulu, merkezinde Kudüs'ün yer aldığı, yaşayabilir, bitişik, egemen bir Filistin devleti ile iki devletli bir çözümde yatıyor." dedi.
Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Orta Doğu'da gelişen durumun ve başlayan çatışmaların yakından takip edildiği, tırmanan gerilimin can kaybına yol açmasından endişe duyulduğu kaydedildi.
Açıklamada, İslamabad'ın, Orta Doğu'da kalıcı barışın anahtarı olarak Filistin sorununa uluslararası hukuk ve ilgili Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) kararları doğrultusunda adil, kapsamlı ve kalıcı iki devletli çözümü savunduğu ifade edildi.
1967 öncesi sınırlar temelinde başkenti Kudüs olan yaşanabilir, egemen ve bitişik bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini vurgulayan açıklamada, çatışmaların durdurulması, sivillerin korunması ve Orta Doğu'da kalıcı bir barışın sağlanması amacıyla bir araya gelinmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
Eski Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de yaptığı açıklamada, siyonist işgalcilerin yasa dışı işgalinin, Filistin topraklarındaki yerleşimlerin genişletilmesinin ve masum Filistinlilere yönelik baskının sona erdirilmesinin bölgede barış, adalet ve refah için kilit öneme sahip olduğunu söyleyerek, "İsrail, Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etme ve devlet kurma gibi meşru haklarını inkara devam ederse başka ne beklenebilir ki? Günlük provokasyonlar, işgal güçleri ve yerleşimcilerin saldırıları, Mescid-i Aksa ile Hıristiyanlık ve İslam'ın diğer kutsal mekanlarına yönelik baskınlardan sonra başka ne beklenebilir?" dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şili ve Arjantin açıklarında meydana gelen şiddetli depremin ardından oluşan tsunaminin, ülkenin Antarktika üslerinin bulunduğu Antarktika kıyılarına önümüzdeki iki saat içinde ulaşması bekleniyor.
Şili ve Arjantin'in güney kıyılarında 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Güney Sudan'ın kuzeyindeki Warrap eyaletinde çıkan çatışmalarda en az 15 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden (FAO) yapılan açıklamaya göre küresel gıda fiyatları nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1 artarak Mart 2023'ten bu yana en üst dereceye geldi.