Senegal Başbakanı işgal rejiminin izole ve boykot edilmesi çağrısında bulundu
Senegal'in başkenti Dakar'da Filistin'e destek mitinginde konuşan Başbakan Ousmane Sonko, İslam ülkelerini işgal rejimini boykot etmeye ve onu tecrit etme yönündeki baskıları artırmaya çağırdı.
İşgalin rejimin, Gazze'ye yönelik saldırılarının yeniden başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana ilk kez Senegalli üst düzey bir yetkili, başkent Dakar'da Filistin yanlısı bir gösteriye katıldı.
Miting sırasında göstericiler tarafından atılan sloganlar arasında "israile boykot", "Gazze'ye özgürlük", "Netanyahu suçludur", "Batı suç ortağıdır" ve "BM suç ortağıdır" yer aldı.
Senegal Başbakanı Ousmane Sonko mitingde yaptığı konuşmada, işgalci siyonist Netenyahu'yu, "adaletin karşısına çıkmaktan kaçınmak için binlerce cesedi ayakları altında ezmeyi tercih eden bir kişi" olarak nitelendirdi.
Sonko, Filistin'e destek olmak için İslam ülkeleri arasında daha fazla dayanışma çağrısında bulunarak, "Bu adaletsizliği kınayan herkesi bir araya getirmeli, israili tecrit edecek bir siyasi çözüm için çalışmalıyız." dedi.
"Batılı bazı ülkeler tarafından onaylanan, desteklenen bu insanlık vahşetine son verilmesi" gerektiğini belirten Sonko, "Sadece kınamak yeterli değil; Senegal daha somut adımlar atmaya hazır." diye konuştu.
Sonko, "israile karşı ekonomik, politik ve diplomatik yaptırımlar uygulanmalı. İtidal çağrıları artık yeterli değil; Filistinli kardeşlerimizi desteklemek için daha fazlasını yapmalıyız" diyerek halkını ve dünya kamuyonunu bu kampanyaya katılmaya davet etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Moldova Enerji Bakanı Dorin Junghietu, "Ucuz gaz dönemi bitti" derken, bakanlığın internet sitesinde vatandaşların "yoğun saatlerde elektrik kullanmamasını" öneren bir çağrı metni yayınlandı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda Ruanda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında barış anlaşması imzalandı.
İran’ın Hürmüz Boğazı'nda Nazaat Adaları bölgesinde iki gün sürecek deniz tatbikatı başlattığı bildirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Karadeniz’de uluslararası sularda iki gemiye düzenlenen saldırıyı “terör eylemi” olarak nitelendirerek, Ukrayna’nın bölgedeki güvenliği hedef alarak krizi derinleştirdiğini söyledi ve “Bunun bir bedeli olacak” ifadeleriyle Moskova’nın karşılık vermeye hazırlandığını bildirdi.