ABD, işgali silahlandırmaya devam etme konusundaki kararlığını yenilerken Başkan Joe Biden yönetiminin teslimatını daha önce askıya almaya karar verdiği "ağır mühimmat" sevkiyatına ilişkin ise çelişkili bilgiler sızdı.
İşgalin Savaş Bakanı Yoav Galant, Washington'da Amerikalı yetkililerle görüşmelerde bulunduğunu ve işgale mühimmat sağlanması konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi.
Gallant, "Görüşmeler sırasında kayda değer bir ilerleme kaydettik. Engeller kaldırıldı ve zayıf yönler giderildi." dedi.
Siyonist Galant, ilerlemenin "israile getirilmesi gereken kuvvet ve mühimmat tedarikinin güçlendirilmesi konusu" da dahil olmak üzere "çeşitli konuları" içerdiğini açıkladı.
Galant, işgalci siyonist rejime soykırımda verdiği destekten dolayı ABD'ye "teşekkür etti."
Bu açıklamaları ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'la görüşmesinin ardından yapan Galant, ayrıca Washington ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de görüştü.
Gallant, ilerlemenin niteliği ve Biden yönetiminin silah teslimatını kabul edip etmediği veya yalnızca güvence verip vermediği hakkında ek bilgi vermedi.
Beyaz Saray ise Sullivan'ın "Biden'ın, israilin kendisini askeri olarak savunmak ve İran destekli düşmanlarıyla yüzleşmek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olmasını sağlama konusundaki kararlılığını yinelediğini" söyledi.
Geçtiğimiz günlerde işgal Başbakanı Binyamin Netanyahu, Biden yönetimini, çoğu katledilmiş 120 binden fazla Filistinlinin şehit olmasına ve yaralanmasına yol açan Gazze soykırımında ihtiyaç duyduğu silahların işgal rejimine teslimatını yavaşlamakla suçladı.
Bu tutum, Netanyahu'nun iddialarını reddeden Amerikalı yetkilileri kızdırdı ve Washington'un yalnızca bir sevkiyatın teslimatını askıya aldığını vurguladı.
Geçtiğimiz mayıs ayında ABD, yoğun nüfuslu bölgelerde yaratabilecekleri etkiden endişe duyduğunu öne sürerek işgale yönelik 2 bin 500 pound ağırlığındaki ağır bomba sevkiyatını askıya aldı.
Washington, Gazze'ye yönelik savaşının başlangıcından bu yana Tel Aviv'e çeşitli askeri, istihbarat ve diplomatik düzeylerde sınırsız destek sağladı ve önümüzdeki aylarda Tel Aviv'e milyarlarca dolar değerinde silah tedarik etmesi planlanıyor.
Geçtiğimiz Nisan ayında Biden, işgale 14 milyar doları askeri yardım da dahil olmak üzere 26,4 milyar dolarlık bir yardım paketi imzaladı.
Geçen Mart ayında Washington Post, ABD'nin geçen yıl 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde yıkıcı savaşın başlamasından bu yana 100'den fazla silah satış anlaşmasını onayladığını ve işgale teslim ettiğini ortaya çıkardı.
Amerikan gazetesi, satışların binlerce güdümlü mühimmat, sığınak patlatan füze ve diğer ölümcül yardımları içerdiğini doğruladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.