Suriye'de gerilim azalıyor: Hükümet, Süveyda'da tahliyelere başladı

Suriye'nin güneyindeki Süveyda kentinde yüzlerce kişinin öldüğü çatışmaların ardından hükümete ait tahliye otobüsleri bölgeye giriş yaptı. Yetkililer, ateşkesin korunması ve kamu hizmetlerinin yeniden başlaması için çalışmalar yürütüyor.
Suriye'nin güneyinde, "etnik ve mezhepsel" gerilimlerin gölgesinde geçen günlerin ardından Süveyda kentine hükümete bağlı tahliye otobüsleri giriş yaptı. Suriyeli yetkililer, son çatışmalarda yaralananların ve kentte mahsur kalan kişilerin tahliyesi için operasyon başlattıklarını duyurdu.
Suriye İç Güvenlik Güçleri Komutanı Tümgeneral Ahmed Dallati, yerel taraflarla yürütülen müzakereler sonucunda, çatışmalar sırasında alıkonulan Bedevi ailelerin serbest bırakılması ve güvenli şekilde evlerine dönmeleri konusunda uzlaşı sağlandığını belirtti. Dallati, ateşkese uyulmasının ve devlet kurumlarının yeniden faaliyete geçebilmesi için güven ortamının sağlanmasının önemine dikkat çekti.
İçişleri Bakanı Enes Hattab da güvenlik güçlerinin kuzey ve batı Süveyda'da konuşlandığını, ateşkesin uygulanmasıyla birlikte silahlı kaosun önlenmesine yönelik ilk adımın atıldığını ifade etti. Hattab, önümüzdeki günlerde esir takaslarının gerçekleşmesinin ve hayatın normale dönmesinin hedeflendiğini söyledi.
Süveyda Valiliği, bölgedeki kamu kurumlarını yeniden faaliyete geçirmek üzere planlamalar yaptığını duyurdu. Sivil Savunma birimleri, barınma merkezlerinde temel ihtiyaçların karşılanması için insani yardım kuruluşlarıyla iş birliği içinde olduklarını açıkladı.
Suriye Dışişleri Bakanlığı ise üç bakan ve valinin eşlik ettiği yardım konvoyunun girişinin engellenmesini "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdi. Bakanlık, uluslararası kuruluşların desteğiyle hazırlanan insani yardımın engellenmesinin güvenlik açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
13 Temmuz'da başlayan çatışmalar, Bedevi aşiretleri ile bazı Dürzi silahlı gruplar arasında tırmanan gerilimle başladı. Süveyda'ya yönelen hükümet güçleri, yasa dışı silahlı grupların saldırılarına uğramış ve onlarca asker katledilmişti.
Suriye hükümeti bugüne kadar dört ayrı ateşkes duyurusu yaptı. Ancak önceki üç girişim kısa sürede bozulmuştu. Son olarak cuma günü, siyonist rejim destekli Şeyh Hikmet el-Hicri'ye bağlı bir grubun bazı Bedevi ailelerini zorla göç ettirdiği ve insan hakları ihlallerine karıştığı iddiaları üzerine çatışmalar yeniden alevlenmişti.
Öte yandan siyonist rejim, son haftalardaki kaosu gerekçe göstererek, "Dürzileri koruma" iddiasıyla Suriye'ye yönelik saldırılarını artırdı. Geçen hafta çarşamba günü işgalciler, dört farklı vilayetle birlikte Şam'da Savunma Bakanlığı, Genelkurmay ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresine hava saldırıları düzenledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Hindistan'ın Mumbai şehrinde özel havayolu şirketi Air India'ya ait bir iç hat uçağı, şiddetli yağmurlar sırasında pistten çıktı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, siyonist rejimin Gazze'de açlık ve susuzluğu silah olarak kullandığını ve insanlığın vicdanını felce uğrattığını söyledi.
ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) Direktör Vekili Todd Lyons, kurumun yalnızca ağır suç geçmişi olan düzensiz göçmenleri değil, sabıka kaydı bulunmayan yasa dışı göçmenleri de hedef alacağını açıkladı.
Afganistan İslam Emirliği, Gazze'deki Müslümanların siyonist rejimin barbar saldırıları altında açlık ve hastalıkla boğuştuğunu belirterek İslam dünyasına acil yardım çağrısı yaptı. Açıklamada, kadın ve çocukların hedef alındığı saldırılar "katliam" olarak nitelendirildi.