Trump'ın "saçmalık" çıkışı sonrası Merz'den silahlanma mesajı
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Trump'ın Almanya'nın savunma harcamalarını "saçmalık" olarak nitelendirmesinin ardından ülkesinin izlediği politikaları savunmak zorunda kaldı. NATO zirvesi öncesinde yaşanan söz düellosu, ittifak içindeki görüş ayrılıklarını bir kez daha gözler önüne serdi.
Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımlarda, Almanya'nın yıllardır yeterli savunma harcaması yapmadığını belirterek ABD'nin tek taraflı yük üstlenmesini "saçmalık" olarak değerlendirdi. Trump ayrıca 2014-2025 döneminde Almanya'nın savunma harcamalarının ABD ve birçok NATO müttefikinin gerisinde kaldığını öne sürdü.
Trump'ın eleştirileri sonrası açıklama yapan Merz ise Almanya'nın savunma bütçesini dört yıl içinde iki katına çıkaracağını belirterek "Kimsenin karşısında savunmaya geçecek durumda değiliz." ifadelerini kullandı. Merz, Almanya'nın NATO'nun yüzde 3,5'lik savunma harcaması hedefini 2029 yılına kadar yakalayacağını açıkladı.
Merz'in açıklamaları, Avrupa'nın hızla artan silahlanma sürecini de yeniden gündeme taşıdı. Baltık ülkelerinin liderlerini Berlin'de ağırlayan Alman Başbakanı, Rusya tehdidini gerekçe göstererek ülkesinin askeri kapasitesini büyük ölçüde artıracağını söyledi.
Öte yandan son bir yılda Trump yönetiminin izlediği politikaların NATO içinde ciddi gerilim oluşturduğu belirtiliyor. Trump'ın Danimarka'ya bağlı Grönland'ı ABD'ye katma yönündeki açıklamaları ve İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik saldırıları Avrupa'daki müttefiklerle önceden istişare edilmeden gerçekleştirmesi, ittifak içinde güven krizini derinleştirdi.
İran İslam Cumhuriyeti'ne yapılan saldırıların ardından Trump ile Avrupalı liderler arasındaki kişisel ilişkilerin de zarar gördüğü belirtilirken, Merz'in daha önce ABD'nin İran İslam Cumhuriyeti karşısında "küçük düştüğünü" söylemesi iki lider arasındaki gerilimin boyutunu ortaya koymuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, ülkenin önde gelen siyasi liderlerinin, anayasada yer alan ülke topraklarına nükleer silah konuşlandırılmasını yasaklayan hükmün kaldırılması konusunda uzlaştığını açıkladı.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Almanya'nın Baltık ülkeleriyle savunma sanayi işbirliğini güçlendireceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlık Acil Durumları Direktörü Ciro Ugarte, depremlerin vurduğu Venezuela'da sağlık hizmetlerinin ciddi baskı altında olduğu ve tesislerin kapasitelerinin üzerinde çalıştığı uyarısı yaptı.
Ukrayna, gelecek hafta düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde müttefik ülkeler üzerindeki baskısını artırarak daha fazla Patriot hava savunma sistemi ve uzun vadeli askeri finansman talebinde bulundu.