Trump'tan müttefik ülkeye yaptırım: İspanya ile ticareti hemen kesin
Trump, NATO müttefiki İspanya ile tüm ticari ilişkilerin derhal durdurulması talimatını vererek, Washington'ın Avrupa üzerindeki ekonomik ve siyasi baskısını yeni bir boyuta taşıdı.
NATO zirvesi kapsamında Ankara'da düzenlenen toplantıda konuşan Trump, İspanya'nın NATO'nun gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5'ine çıkarılması hedeflenen yeni savunma harcaması taahhüdünü kabul etmemesini gerekçe göstererek Hazine Bakanı Scott Bessent'e İspanya ile ticaretin durdurulması yönünde talimat verdi.
Trump, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin yanında yaptığı açıklamada "İspanya hiçbir konuda anlaşmıyor. Onlarla ticaret yapmak istemiyorum. Hemen durdurun, onlarla konuşmayın bile." ifadelerini kullandı. Bessent'in "Emredersiniz efendim." yanıtı üzerine Trump, İspanya'yı hedef alan sert söylemlerini sürdürdü.
Trump'ın açıklamaları, Avrupa Birliği'nin ortak ticaret politikası gereği üye ülkelerin dış ticaret müzakerelerini tek blok halinde yürüttüğü gerçeğine rağmen geldi. Bu durum, Trump'ın AB'nin hukuki yapısını ve ortak ticaret mekanizmasını fiilen göz ardı ettiği şeklinde yorumlandı.
NATO zirvesinde tansiyonu yükselten Trump, Danimarka'yı da yeniden hedef alarak ABD'nin Grönland üzerinde kontrol sahibi olması gerektiği yönündeki tartışmalı söylemini yineledi. Danimarka ise ülke topraklarının her karışını savunacağını açıkladı.
Trump'ın İspanya'ya yönelik ticaret tehdidini ilk kez dile getirmediği belirtildi. Mart ayında da benzer bir talimat veren Trump'ın açıklamalarına rağmen iki ülke arasındaki ticaret normal seyrinde devam etmişti.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in ofisinden yapılan açıklamada ise Trump'ın sözlerinin alışılmış açıklamalar olarak değerlendirildiği belirtilerek, Washington ile mükemmel düzeydeki ilişkilerin değiştirilmeyeceği vurgulandı. Açıklamada ayrıca İspanya'nın ABD ile ticaret açığı verdiğine dikkat çekilerek, Avrupa Birliği'nin gümrük ve ticaret birliği kuralları çerçevesinde tek tek üye ülkelerin hedef alınamayacağı ifade edildi.
Trump'ın, Sanchez hükümetinin İran'a yönelik savaş sürecinde ABD'nin İspanya'daki üsleri ve hava sahasını kullanmasına izin vermemesinden dolayı Madrid yönetimine uzun süredir tepki gösterdiği biliniyor. ABD ile İspanya, ülkenin güneyindeki iki stratejik deniz ve hava üssünü ortak kullanıyor.
Dünyanın en büyük zeytinyağı ihracatçısı konumundaki İspanya, ABD'ye otomotiv yan sanayi ürünleri, çelik ve kimyasal ürünler de ihraç ediyor. Ancak uzmanlar, İspanya ekonomisinin Trump'ın ekonomik baskı tehditlerinden diğer bazı Avrupa ülkelerine kıyasla daha sınırlı etkilenebileceğini değerlendiriyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Kuveyt ordusu, İran'dan gönderildiği belirtilen 2 balistik füze ile 13 insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
Çin, son yıllarda nükleer enerji yatırımlarını hızlandırarak küresel ölçekte en hızlı büyüyen nükleer enerji programına sahip ülke konumunu pekiştiriyor.
Çin, son günlerde yaşanan sel felaketlerinin ardından bu kez Süper Tayfun Bavi tehdidine karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Bilim insanları, ülkenin bu yıl art arda tayfun, sel ve toprak kaymalarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.