Uluslararası Adalet Divanı, işgalci siyonist rejimin, Filistin topraklarını işgalinin hukuki yansımalarına ilişkin bir haftalık duruşmalara başladı.
Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, işgalci siyonist rejimin, Filistin topraklarını işgalinin hukuki yansımalarına ilişkin bir haftalık duruşmalara başladı ve yargıçlarının 50'den fazla ülkenin sözlerini dinlemesi planlanıyor.
Duruşmaya katılan Filistin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Riyad El Maliki, Filistin meselesinde çifte standartlara son vermenin zamanının geldiğini belirterek, Uluslararası Adalet Divanı'na Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını destekleme çağrısında bulundu. .
Maliki, Uluslararası Adalet Divanı önünde yaptığı konuşmada, bir asırdan fazla bir süredir Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının inkar edildiğini ekledi.
Kendi kaderini tayin hakkının zamanaşımına uğramadığını ve tartışılamaz olduğunu ifade eden Maliki, siyonist işgalin, koşulsuz sona ermesi gerektiğini vurguladı.
Filistin halkının maruz kaldığı soykırımın nedeninin, işgalci rejimin onlarca yıldır cezasız kalmasından kaynaklandığına dikkat çeken Maliki, işgal uygulamalarına son verilmesi ve uluslararası hukukun zaferi çağrısında bulundu.
Duruşmalar 26 Şubat'a kadar sürecek ve sonrasında yargıçların tavsiye niteliğinde bir görüş bildirmeden önce birkaç ay boyunca müzakere etmesi bekleniyor.
Uzmanlar, her ne kadar işgal rejimi geçmişte bu tür görüşleri görmezden gelse de, bu görüşlerin Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana 110 binden fazla kişinin şehit, yaralı ve kayıpla sonuçlandığı kanlı savaşla ilgili siyasi baskıları artırabileceğine dikkat çekiyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.