Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) öğrencileri, ABD ve Avrupa’daki öğrencilerin Gazze’de yaşanan soykırıma tepki göstermek için başlattığı eyleme destek vermek için günlerdir üniversitenin kampüsünde oturma eylemi düzenliyor. Eyleme katılan öğrenciler, işgal rejimine tepki göstermenin insani bir mesele olduğunu belirtti.
ABD ve Avrupa’daki üniversitelerde siyonist işgal rejiminin Gazze'de devam eden soykırım ve saldırılarına tepki olarak gerçekleştirilen protestolar artarak devam ediyor.
Bu eylemlere kampüste çadır kurarak destek veren Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri, işgal rejiminin saldırılarına ve ABD ve Avrupa’da sözde insan hakları savunucusu olduğunu iddia eden ülkelerin iki yüzlülüğüne dikkat çekmeyi hedefliyor.
Başta üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar olmak üzere birçok akademisyenin destek verdiği oturma eylemi geçtiğimiz pazartesi gününden beri devam ediyor.
Eyleme katılan gençler; seminerler, okunan ezgiler, sosyal aktivite ve ibadetlerle çadırda vakit geçiriyor.
Öte yandan eyleme katılan gençlerin, çadırlarda ders çalışmayı da ihmal etmediği görüldü.
Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri yaptıkları eylemin amaçları hakkında İLKHA muhabirine konuştu.
“Bu bizim son duyarlılık faaliyetimiz olmayacak”
Muhammed Nur Bayğut
6 Mayıs tarihinden beri oturma eylemine devam ettiklerini belirten Muhammed Nur Bayğut, “7-24 buradaydık. Marşlar, ezgiler, sosyal aktiviteler; her şeyi yaptık. Elhamdülillah bereketli de oldu. Bu bizim son duyarlılık faaliyetimiz olmayacak; bundan önce olduğu gibi bundan sonra da inşallah devam edecek.” dedi.
“Boykot uygulayalım, uygulamaya devam edelim”
Ali Karakaş
Filistin meselesinin; siyaset meselesi, bir ülke mesele veya bir din meselesi olmadığını insanlık meselesi olduğunu dile getiren Ali Karakaş, “Bütün insanlığın, insanca hissedebilen herkesin vicdanı rahat değildir. Bizim de rahat değil. Bundan dolayı bir şeyler yapmak istedik. En son Columbia Üniversitesi’nde yapılanları da gördüğümüzde 'biz neden böyle bir şey yapmayalım?' diye düşündük. 'Bizim tepkimiz neden belli alanlarla kısıtlı kalsın?' diye düşündük. Boykot uygulayalım, uygulamaya devam edelim. Boykotun ister istemez büyük bir etkisi oluyor. Yahudilerin ticarette ne kadar başarılı olduğunu biliyoruz. Onlara vurabileceğimiz en büyük darbe de belki yine bu yönden olabilir. Biz elimizden geldiğince başta kendimizi unutmamaya ve bunu unutturmamaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.
“Desteğimizi her zaman her yerden dile getirmemiz lazım”
Suat Alkan
Geçtiğimiz yıl üniversiteden mezun olan öğrencilerden Suat Alkan, “Bugün arkadaşlarla burada güzel bir faaliyetle beraberiz. Topluluklarımızın Filistin’e destek için düzenlemiş olduğu oturma eylemine biz de destek veriyoruz. Bu eylem; Filistin konusu için çok önemli. Desteğimizi her zaman her yerde dile getirmemiz lazım. Bu desteklere ve direnişe devam edeceğiz.” diye belirtti.
“Buradaki amacımız zulmü duyurmaktır; yaşanan bir zulüm var ve bu zulümüm karşısındayız, zulmün yanında değiliz”
Muhammed Hanzala Aktu
İşgal rejiminin soykırımlarının arttırmasından sonra ne yapabiliriz düşüncesiyle bir araya geldiklerini belirten Muhammed Hanzala Aktu, “Bu eylemimizden önce yürüyüş düzenledik, basın açıklamaları yaptık. Sonrasında Amerika'daki üniversiteli öğrencilerin sokaklarda, üniversite içerisinde yaptığı oturma eylemlerine binaen; bizler de 'neden bunu yaparak onlara desteğimizi belirtmiyoruz?' 'Hem üniversite öğrenciler hem de Filistin’deki insanlara neden desteğimizi belirtmiyoruz?' diyerekten bir oturma eylemi planladık. Birkaç gündür buradayız, burada olmaya devam edeceğiz. Oturma eylemimizin süresi bittikten sonra da Filistin'le ilgili eylemlerimize devam edeceğiz. Birçok arkadaşımız, birçok akademisyen hocamız ve yönetim destek oldu ve destek olmaya devam ediyor. Ziyaretçilerimiz olmaya devam ediyor. Buradaki amacımız zulmü duyurmaktır; yaşanan bir zulüm var ve bu zulmüm karşısındayız, zulmün yanında değiliz. Aynı şekilde devam edeceğiz.” cümlelerini kullandı.
“Dünyada öğrenciler; bu zulme ortak olmayın, insanların kanına bulaşmayın diye haykırıyorken bizler burada oturamazdık”
Mehmet Harput
Dünya devletlerinin herhangi bir somut adım atmadığını ve Filistin'de yaşanan zulme karşı işgal rejiminin yaptığı saldırıların engellenemediğinin altını çizen Mehmet Harput, “Dünya devletleri burada üzerlerine düşen vazifeyi ne yazık ki yerine getiremedi. Ancak vicdan sahibi insanlar dünyanın pek çok yerinde Filistin'de yaşanan zulme karşı, masum sivillerin öldürülmesini, hastanelerin bombalanmasını, orada yaşanan bu zulmü; sokaklarda, meydanlarda ve üniversitelerde haykırıyorlar. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde 25 üniversitede gerçekleştirilen eylemler başta olmak üzere Avrupa'da da pek çok üniversitede eylemler gerçekleştirilmekte ve burada öğrenciler çok büyük bir özveriyle çalışıyorlar ve kendi ülkelerini protesto ediyorlar. Pek çok Avrupalı devlet ve Amerika başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi israili açık açık desteklediğini ilan etmişken bu ülkelerdeki üniversiteli öğrenciler bulundukları kampüslerde kendi devletlerini protesto ediyor. 'Bu zulme ortak olmayın, insanların kanına bulaşmayın' diye haykırıyorken bizler burada oturamazdık. Üniversiteli arkadaşlarımızla biz de bir oturma eylemi başlattık ve hem Filistin'e desteğimizi hem de dünyanın genelinde bulunan üniversiteli arkadaşlarımıza desteğimizi ilan etmek için buradayız.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde kurulan Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Laboratuvarının açılışı yapıldı.
Batman Valiliği, Batman Üniversitesi ve Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen "Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları İş Birliği Protokolü" kapsamında Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, kariyer söyleşisi kapsamında lise ve üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.
Millî Eğitim Bakanlığınca, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, öğrencilerin bütüncül gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla okul öğrenci kulüplerinde "sosyal sorumluluk programı" ve "toplum hizmeti" kapsamında yürütülecek çalışmaların usul ve esasları belirlendi.
Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Akalin köyünde birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören 17 öğrenci, Batman Üniversitesinin Hasankeyf Meslek Yüksekokulunu ziyaret ederek aşçılık ve gastronomi deneyimi yaşadı.