Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti
![Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti](/img/NewsGallery/2025/2/13/442400/FeaturedImage/e65eb438-2e7e-463b-9054-ee5f9b58ee57.webp)
Eğitim-Bir-Sen düzenlediği basın açıklamasıyla üniversite idari ve akademik personelinin haklarının iyileştirilmesini talep etti. Açıklamada, yer değişikliği hakkı, mali haklar ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi istendi.
Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan basın açıklamasını Eğitim Birsen Şanlıurfa 2 Nolu Şube Başkanı Doç. Dr. Abdullah Taştekin okudu. Düzenlenen basın açıklamasına Eğitim Birsen Şube Başkanı İbrahim Coşkun'un yanı sıra çık sayıda eğitimci katıldı.
Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan açıklamada çok sayıda üniversite idari personelinin iller arası yer değişikliği hakkı olmamasının mağduriyetlere yol açtığı vurgulandı.
Toplu sözleşmede yer alan düzenlemenin uygulanması gerektiği belirtilerek, YÖK tarafından üniversiteler arası merkezî yer değişikliği sisteminin kurulması talep edildi.
Açıklamada, akademik personelin maaşlarının yetersiz olduğu, "eşit işe eşit ücret" ilkesine aykırı bir durumun söz konusu olduğu ifade edildi.
“Üniversite idari personeline yer değişikliği hakkı tanınsın”
Toplu sözleşme kararının uygulanması konusunda talepleri olduğunu söyleyen Taştekin, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her üniversitede aynı yeterliliğe sahip olup aynı işi yapmaktadır. Ancak, bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan idari personel gibi iller veya kurumlar arası merkezî yer değişikliği hakkına sahip değildir. Üniversite idari personelinin başka bir üniversiteye geçişi, geçiş yapmak istediği üniversitenin kabulüne ve mevcut kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlıdır. Bu durum, rektörlerin kişisel tasarruflarıyla keyfi uygulamalara yol açmakta ve birçok mağduriyete sebep olmaktadır. Halihazırda birçok üniversite, idari personelinin başka üniversitelere geçişini yönergelerle düzenlemektedir. Ancak bu yönergelerde asgari görev süresi, kadro unvanı, hizmet sınıfı bazında kontenjan ve geçerli mazeret gibi çeşitli şartlar aranırken, uygulama birliği sağlanamamakta ve diğer üniversiteler açısından bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Eğitim-Bir-Sen’in girişimleri sonucunda, eğitim-öğretim ve Bilim Hizmet Kolu 6. ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde, idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Ancak, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar henüz somut bir sonuca ulaşmamıştır. Bu nedenle, üniversite idari personelinin kurumlar arası yer değişikliği işlemleri, toplu sözleşme hükmüne dayanılarak YÖK Başkanlığı tarafından düzenlenmelidir. Bu düzenleme, üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiili bir çerçeveye oturtulmalıdır.” diye konuştu.
“Öğretim elemanlarının mali hakları iyileştirilmeli”
Akademisyenlerin gelir kaybı ve mesleki itibar kaybı açısından sıkıntı çektiğini dile getiren Taştekin, “Öğretim elemanları, “eşit işe eşit ücret” uygulaması olarak bilinen 666 sayılı KHK düzenlemesinde en fazla ihmal edilen kesimlerden biri olmuştur. Diğer meslek gruplarıyla orantılı bir ücret artışı alamayan öğretim elemanları, akademik camiada ve kamuoyunda adalet ilkesine olan güvenin sarsılmasına neden olmuştur. Son yıllardaki enflasyonist ortamda, mali haklarında reel bir artış yaşamayan, aksine gelir kaybına uğrayan akademisyenler, mesleki itibar açısından da büyük kayıplar yaşamaktadır. Akademik personelin maaşları hem kendi içinde hem de diğer meslek gruplarıyla kıyaslandığında mağduriyet yaratan bir düzeydedir. Üniversitelerde görev yapan akademik personel için adil bir ücret politikasının oluşturulması elzemdir. Ancak, bu sürecin zaman alacağı göz önüne alındığında, akademik personelin kısa vadede maaş iyileştirme beklentilerinin karşılanması gerekmektedir. Bu doğrultuda, geçmiş dönem kayıplarının telafisi ve kıyaslanabilir meslek gruplarıyla eşit ve adil bir maaş seviyesine ulaşılması için gerekli düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Eğitim-Bir-Sen öncülüğünde 81 ilde üniversite önlerinde yükseköğretim çalışanları sesini yükselterek, bürokrasi koridorlarına sıkışan toplu sözleşme kararının bir an önce karşılık bulmasını talep etti.
Yeşilyurt Belediyesi, ilçenin kırsal mahallelerindeki okullarda eğitim hayatını sürdüren minik öğrencilerin eğitim hayatlarına katkı sunmak amacıyla kırtasiye, kitap setleri ve satranç takımlarından oluşan destek paketlerinin dağıtımına hız verdi.
Türkiye’deki üniversitelere daha nitelikli ve fazla sayıda uluslararası öğrenci kazandırmak amacıyla 6 dilde düzenlenen Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) 60 ülkede, 88 merkezde gerçekleştirilecek
ÖSYM, 2025 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ve kura yöntemiyle yapılan yerleştirme sonuçlarını duyurdu. Adaylar sonuçlarına ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilecek.