Yol ve altyapı sorunun çözülmemesi mahalle sakinlerinin canına tak etti!

Mardin’in Kızıltepe ilçesi Sürekli (Dıêmê) Mahallesi’nde bir yılı aşkın alt yapı sorunlarıyla karşılaştıklarını belirten mahalle sakinleri, yetkililerden bir an önce çalışmaların başlatılması çağrısında bulundu.
İlçeye bağlı Sürekli (Dıêmê) Mahallesi, yaklaşık 3 bin nüfuslu bir mahalle olup, 600’e yakın hane mevcut. Mahalle sakinleri, bozuk çamurlu yol ve bir yılı aşkındır patlayan kanalizasyon borularından akan atık su sorununu İLKHA’ya aktardılar.
Aylardır atık suların mahallenin bir çok yerinden geçtiği belirten mahalle sakinleri, enfeksiyon hastalıkların çoğaldığını, çocukların okula gitmekte güçlük çektiğini ve çamurlu yollarda çoğu aracın mahsur kaldığını belirtti.
Mahalle sakinleri, birçok kez belediye ve ilgili kurumlara dilekçe ve başvuruda bulunmalarına rağmen herhangi bir ıslah çalışmanın başlatılmadığından yakınıyorlar.
"10 defa dilekçe verdim ancak hiç kimse buraya gelmedi"
Mahalle muhtarı Mehmet Salih Kartal, mahallenin alt yapı sorunları ve bozuk yollardan geçilmediğini aktararak, “Mahallemizdeki çamurlu yol aylardır aynı vaziyette duruyor. Bu yol yaklaşık 30 haneye ayrıca Güngören Mahallesine giden yoldur. Kendi imkânlarımızla aylardır düzeltmeye çalıştık ama nafile. Her gün aynı manzarayla karşı karşıyayız. 6 aydan beri , Kızıltepe Belediyesi ve diğer kurumlara başvuruda bulunmamıza rağmen halen yapılmamış durumda. Kışın yol geçilmez halde oluyor. Herhangi bir yetkiliden bir ses çıkmadı. Günde 5-6 araç çamura saplanıp mahsur kalıyor. Çoğu öğrencilerimiz bu yolu kullandıklarından rahatça geçemiyorlar. Acil bir durum olduğunda ambulans bile gidemez durumda. 10 defa dilekçe verdim ancak hiç kimse buraya gelmedi. Yapılacak imar çalışması topu topu 20-30 metredir. Her gün bu çileyi çekiyoruz.
İlgili belediyeden yol çalışması için şaşırtıcı bir cevap aldıklarını vurgulayan Kartal, “En son Kızıltepe Belediyesi’nden bir yetkiliyle görüştüğümde bana ‘yol çamurdur ben sana ne yapabilirim?’ ifadelerini kullandı. Bununla beraber mahallede kanalizasyon sorunumuz da mevcut. Alt yapı çalışmaları çok zayıf olduğundan bütün atık sular yüzeyin üstünden akıyor. Çoğu vatandaş hastalandı. Birkaç ayda vidanjör ile suyu çekip resmen kaçıyorlar. Atık sular okulun etrafında da olduğundan öğrenciler de bu konuda çok rahatsız. Talebimiz, yetkililerin bir an önce mahallede çalışma başlatmasıdır.” şeklinde kaydetti.
“Bu pis sulardan dolayı iki çocuğum enfeksiyon hastalığına yakalandı”
Mahalle sakinlerinden Hasan Kartal, atık sulardan hem mahallilerin hem de öğrencilerin çok mağduriyet çektiğini belirterek, “Mahallemizde kanalizasyon boruları patlak olduğundan atık sular mahallenin içinden akıyor. Akan suların hepsi pis sudur. Bir yıldan fazladır bu çileyi çekiyoruz. Ayrıca boruların patladığı yol, okul yoludur. Öğrenciler her gün bu pis sudan geçerek okula gidiyorlar. Aynı şekilde mahalle sakinleri pis kokudan çok muzdarip durumda. Bu pis sulardan dolayı iki çocuğum enfeksiyon hastalığına yakalandı. 3-4 aydır hastaneye götürüyorum. Kızıltepe Belediyesi başta olmak üzere birçok kuruma talepte bulunduk ancak kimse gelmedi. fBu atık sulardan 100 haneye yakın etkilenen oluyor. Yağmur yağınca da daha çok taşkınlık meydana geliyor. Mahallenin yarısı bu pis suların olduğu yolu kullanıyor. Aynı şekilde okul yoludur da. Bazı öğrenciler bu yolu kullanmamak için güzergâhını değiştirip yolu uzatmak zorunda kalıyorlar. Yetkililerin bir an önce bu sorunu çözüme kavuşturmalarını talep ediyoruz. Çok zor durumdayız.” ifadelerini kullandı.
Okula giderken pis sulardan geçmek zorunda kaldıklarını ifade eden 7’nci sınıf öğrencisi Süheyla Kartal, “7’nci sınıfa gidiyorum. Her sabah okula bu pis suların olduğu yoldan gidiyorum. Her yer çok pis ve kötü kokuyor. Bir yıldır bu mağduriyeti çekiyoruz. Alternatif bir okul yolu da yok. Diğer türlü uzak kalıyor. Bir an önce bu sorunun düzeltilmesini istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Alt yapı çalışmaların bir an önce yapılması için yetkililer seslenen Ahmet Şan, “Okula giderken hep atık suyunun olduğu yolu kullanmak zorunda kalıyoruz. Çoğu kişi bu sulardan hastalık kapıyor. Bir yılı aşkın bu sorunla karşı karşıyayız. Bu sulardan dolayı rahatça oyun bile oynayamıyoruz. Bu alt yapı çalışmaların bir an önce yapılmasını istiyoruz.” dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonizmin Yahudilikle doğrudan bir bağı olmadığını belirten Molla Sinan Ünel, bu ideolojinin beşeri bir sistem olduğunu ve Müslümanların bu anlayış karşısında durmaları gerektiğini vurguladı.
Şırnak Cizre İlçe Müftüsü Süleyman Baran, zekâtın sosyal bir sorumluluk olduğunu ifade ederek zekâtın Müslümanlar arasında dayanışmayı güçlendirdiğini söyledi.
Kur’an-ı Kerim’de zekâtın mümini arındıran ve temizleyen bir ibadet olarak tanımlandığını ifade eden Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fadıl Aygan, zekâtın temel amacının sosyal ve ekonomik adaleti sağlamak olduğunu söyledi.
Bursa'da Ramazan etkinlikleri kapsamında "Hadimü'l Haremeyn Kutsal Emanetler" sergisi ziyarete açıldı. Sergide, İslam dünyasının en değerli emanetlerinden olan Kabe örtüleri, Sakal-ı Şerif ve Kadem-i Şerif gibi kutsal eşyalar yer alıyor.