Ağrı’da bulunan ve 3 bin vatandaşa iş istihdamı sağlayan Tekstil Kent'te bin 700 kişinin çalıştığı bir firmanın kapanma kararı almasına karşın Ağrı’daki siyasiler çağrıda bulunarak, yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
2018 yılında temelleri atılan ve Ağrı'da yaklaşık 20 bin kişinin çalışacağı öngörülen Tekstil Kent bölgesi şu anda 3 bin vatandaşa iş istihdam sağlıyor. Çalışan işçilerin aileleri ile hesaplaması yapıldığında şu anda yaklaşık 10 bin kişi için bölgenin ekmek kapısına dönmüş durumda. Hedeflenen kapasiteye ulaştığında ise yaklaşık 100 bin kişinin geçim kaynağı olması öngörülen bölgenin kente önemli bir ekonomik girdi sağlayacağı düşünülüyor.
Çeşitli sebeplerden dolayı Tekstil Kent bölgesinde bin 700 kişinin çalıştığı bir firma Ağrı’da çalışmalarına son vermeyi planlıyor. Bu düşünce başta Ağrılılar olmak üzere, ilgili kurumlar ve siyasileri düşündürüyor.
Bu firmanın Ağrı’daki faaliyetlerini durdurması durumunda bin 700 Ağrılının işsiz duruma düşeceğini belirten siyasi parti temsilcileri, firma sahiplerine, yetkililere ve siyasilere, fabrikanın kapatılmaması için ellerinden geleni yapmaları için çağrıda bulundu.
İlgili firmanın faaliyetlerine son vermesi durumunda kentin ekonomik olarak problem yaşayacağını hatırlatan HÜDA PAR Ağrı İl Başkanı Şaban Gökhan, kurulan Tekstil Kent'in önemli olduğunu ve faaliyet yürüten firmaların çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini kaydetti.
Sözlerine, "Hakikaten ülkemizin en yoksul illerinden biri olan Ağrı’da, işsizliğin hat safhaya ulaştığı ilimizde daha önceki süreçte Ağrı da tekstil fabrikalarının kurulumu hususunda bazı söylemler oluşmuştu, nihayetinde bir adım atıldı, memleketimize bir tekstil alanı oluşturuldu, tekstil fabrikaları kuruldu." ifadeleri ile başlayan Şaban Gökhan, firmanın kapatma kararı almasında çeşitli gerekçeler öne sürdüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda her kim olursa olsun adım atan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Doğru her kimden gelirse gelsin biz doğrunun yanındayız. Ama biz bu son süreçte tekstil kentte bir firmanın kapatılacağı noktasında bazı duyumlar aldık Birileri bunu bir yerlere bağlamaya çalışıyor, ancak bu sebeplerin hiçbiri halkımızı bu noktada cezalandırmak için geçerli sebep değildir. Eğer bu alanlar kapatılırsa, yine bizim mağdur, yine bizim işsiz, yine bizim ekonomik noktada sıkıntı çeken halkımız bu cezayı çekecektir. Özelikle de toplum içerisinde bazı söylemler geliştirildi. Bu tekstil firmaları bazı siyasetçiler tarafından da ciddi manada sıkıştırıldı, oralara işçilerin alınması adeta bir torpile dönüştü, bu manada da bazı söylemler var."
2019 yılı Kasım ayında Tekstil Kent 4. etabın temel atma töreni
"Bir araya gelip ortak bir yolun, ortak bir çözümün bulunması gerektiği kanaatindeyiz"
Firmanın kapatma kararı almasındaki gerekçenin öğrenilerek burada faaliyetlerine devam etmesi için tüm kesimlerin harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Gökhan, "Toplumun her kesimine şöyle bir çağrımız var, elinde yetki bulunan tüm mekanizmaların, merkezi hükümet olsun, yerel yönetimler olsun, mülki amirlerimiz olsun, bu noktada tekstil firmalarımızın kapatılmaması için gereken tüm fedakârlıkları yapmaları gerekiyor. Bu manada halk cezalandırılmamalıdır. İşveren firmalara da sesleniyoruz, halkımızın bu manada çaresiz bırakmamaları, imkânlarını bölgemize, ilimize, yoksul ve fakir halkımıza sunmaları ve eğer bir tercih yapacaklarsa bu tercihi bizim insanlarımızdan taraf kullanmalarını bekliyoruz. Bir araya gelip, ortak bir yolun, ortak bir çözümün bulunması gerektiği kanaatindeyiz. Halkımıza da bir seslenişimiz vardır; yıllardır siyasi sebeplerden dolayı bölgemiz ciddi anlamda sorun ve sıkıntılar yaşadı, ciddi anlamda ekonomik krizler yaşadı. Bazı fırsatlar, bazı kazanımlar eğer elde edilmişse bu kazanımların kaybedilmemesi için atılması gereken tüm adımları, siyasi partiler olarak, tüm sivil toplum kuruluşluları olarak, halk olarak, elinde yetki olan herkesin bu kazanımların elimizden gitmemesi için birlik olması gerekiyor. Bizim yetkililerden beklentimiz budur." ifadelerini kullandı.
"İşverenlerin desteklenmesi lazım"
Ağrı’ya ciddi anlamda bir katma değer sağlayan tekstil firmasının kapatılmaması için yetkililere çağrıda bulunan DEVA Partisi Ağrı İl Başkanı Murat Dağtekin ise şu ifadeleri kullandı:
"Öncelikle böyle üzücü bir haber aldığım için Ağrı adına üzgünüm. Firmanın burayı bırakmasının birkaç temel sebebi var. Özelde siyasetin ve iktidarın manipüle ettiği bir alan olarak görüyorum ben orayı. Ağrı'nın istihdamında en çok katkı sağlayan alanın da mutlaka ve mutlaka pozitif bir ayrımcılıkla ekstra değerlendirmeli, Ağrı'ya ciddi manada katkı sağlayacak adımların atılması gerektiğini düşünüyorum. Tekstil Kent'te 2 binin üzerinde istihdam sağlayan bir organize bölge oldu. Organize bölgenin Ağrı'ya kattığı katma değer anlamında ciddi bir ekonomik katkısı var. Hele hele şu anda Ağrı'nın resmi olarak 6 bin, gayrı resmi 7 binin üzerinde gencinin göç ettiği haberleri ile çalkalanırken, iş istihdamı anlamında Ağrı’nın tek koluyken bunun kapatılması sıkıntı. Gerekçenin ne olduğunu bilmiyorum ama edindiğimiz bilgilere göre gerekçenin çok hafife alındığı, desteklerin yeterli olmadığı, makine ve ekipman konusunda ciddi bir sıkıntı yaşandığını biliyoruz. Bunun dışında bazı siyasilerin de maalesef işçi alımları yaparken nahoş durumlarla karşılaşıldığını biliyoruz. Özel sektörün ciddi bir katma değer sağladığı, hatta tek katma değer sağladığı bir memlekette böyle bir durumun yaşanması bizi çok derinden üzüyor. Gerek SGK anlamında, gerek İŞKUR anlamında işverenlerin desteklenmesi lazım. Çünkü ciddi bir katma değer sağlanıyor Ağrı’ya. 1700-2000 arasında kişi burada çalışıyor. Bunun 5 bin kişiye ulaşması için nitelikli ve kaliteli yardımların yapılması lazım."
"Ağrı’da 1700 kişiyi çalıştırabilecek başka bir firma yok"
Fabrikanın Ağrı’daki faaliyetlerini sürdürmesi için hem yetkililerin hem de fabrika sahiplerinin elini taşın altına koymaları gerektiğini söyleyen Saadet Partisi Ağrı İl Başkanı Ahmet Kaya ise firmanın çalışmaları ile binlerce insanın geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Ahmet Kaya, "Ağrı ilimiz Doğu Anadolu’nun en uç noktasında ve ciddi manada göç veren, üretimin, istihdamın, fabrikalaşmanın çok ciddi manada geri planda bırakıldığı bir il maalesef. Bu hususta şirket yetkilileri ile görüşülmesi gerekir, şirket yetkililerinin burada yaşadığı sıkıntılar nelerdir? Bu hususta hükümetin, gerekirse Özel İdarenin, gerekirse Ağrı Belediyesi'nin, gerekirse milletvekillerinin, yetkili her kimse bu hususta gerekli çalışmaları, gerekli özveriyi ortaya koymaları gerekmektedir. Çünkü 1700 vatandaşımızın işsiz kalması Ağrı için çok büyük bir yıkım demektir. Zira her bir vatandaşımızı anne, baba ve iki çocuk olarak düşünür isek bu sayı 5-6 binlere ulaşıyor. Dolayısıyla işsizliğin hat safhaya ulaştığı ilimizde bu tekstil firmasının faaliyetlerini sürdürebilmesi adına kolaylık sağlanması gerekmektedir. Ağrı'da 1700 kişiyi çalıştırabilecek başka bir firma yok. Biz bu hususta şirket yetkililerinin de elini taşın altına koymalarını istiyoruz. Milletimiz, vatandaşımız işsiz kalmasın. Bu nedenle bu 1700 kişinin çalıştığı firmanın faaliyetlerini devam ettirmesi ve faaliyetlerini artırabilmesi adına gerekli çalışmaların yapılmasını, bu hususta destek verilmesi gerekiyor diye düşünüyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ticaret Bakanlığı, 2024'ün ilk 10 ayında sonradan ve ikincil kontrol denetimleriyle 5,7 milyar liralık gelir kaybının önüne geçildiğini açıkladı.
Ar-Ge faaliyetlerine yönelik toplam vergi teşviki 2022 yılında 26 milyar 169 milyon TL iken yüzde 126,7 artış göstererek 2023 yılında 59 milyar 332 milyon TL oldu.
Son birkaç hafta içinde yumurta fiyatlarında yaşanan büyük artışlar, esnaf ve vatandaşlar arasında büyük bir tepkiye neden oluyor.
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2024 yılı III. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,0 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 0,5 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 7,4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 4,1 arttı.