AKİB'den yılın ilk yarısında 9,68 milyar dolarlık ihracat
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), 2026 yılının ocak-haziran döneminde yüzde 17 artışla 9,68 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Haziran ayında ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 1,7 milyar dolara ulaştı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) 2026 yılının ilk yarısına ilişkin ihracat verileri açıklandı.
Verilere göre AKİB, haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla 1,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ocak-haziran döneminde ise ihracat yüzde 17 artarak 9,68 milyar dolar seviyesine yükseldi.
AKİB Koordinatör Başkanı İmam Gazali Hıradağı, yılın ilk yarısına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ihracattaki artışın bölgedeki üretim ve dış ticaret faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu belirtti.
Hıradağı, "İhracatçılarımız; belirsizliklerin arttığı, rekabetin her geçen gün daha da sertleştiği küresel ticaret ortamında üretimden, yatırımdan ve yeni pazarlara açılma hedefinden taviz vermeden yoluna devam ediyor. Haziran ayında yakaladığımız yüzde 32'lik artış ve ilk altı aydaki yüzde 17'lik büyüme, doğru stratejilerin, yüksek üretim disiplininin ve ihracatçılarımızın kararlılığının açık göstergesidir." dedi.
Kimya sektörü ilk sırada yer aldı
AKİB'in 2026 yılının ilk altı aylık ihracatında en yüksek pay Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin oldu.
Kimya sektörü, yüzde 28 artışla 3,58 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek AKİB bünyesinde en yüksek ihracat hacmine ulaştı.
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği ise yüzde 15 artışla 2,18 milyar dolarlık ihracat yaptı.
İlk altı aylık dönemde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 44 artışla 1,22 milyar dolarlık ihracata ulaşarak en yüksek büyüme oranını yakalayan birlik oldu.
Aynı dönemde Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 901,3 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 547,6 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 500,5 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 290,6 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise 172,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Irak, İtalya ve Romanya öne çıkan pazarlar arasında yer aldı
AKİB'in yılın ilk yarısında en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak, İtalya ve Romanya yer aldı.
Ocak-haziran döneminde Irak'a 679,6 milyon dolarlık ihracat yapılırken, İtalya'ya yapılan ihracat yüzde 20 artarak 655,2 milyon dolara ulaştı.
Romanya'ya ihracat ise yüzde 35 artışla 631,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Aynı dönemde Malta'ya ihracat yüzde 388 artışla 175,4 milyon dolara, İspanya'ya ihracat yaklaşık yüzde 100 artışla 510,1 milyon dolara yükseldi.
Fas'a yapılan ihracat yüzde 158 artışla 341,6 milyon dolar, Mısır'a yapılan ihracat yüzde 24 artışla 296,6 milyon dolar oldu.
Rusya Federasyonu'na ihracat yüzde 33 artarak 519,7 milyon dolar, ABD'ye yapılan ihracat ise yüzde 17 yükselişle 360,3 milyon dolara ulaştı.
Hıradağı, farklı pazarlarda yaşanan artışların ihracat çeşitliliği açısından önemli olduğunu belirterek, farklı coğrafyalardaki faaliyetlerin devam ettiğini ifade etti.(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman'da telefon satışı yapan esnaf, elektronik ürünlerde taksit uygulamasının kaldırılması ve banka komisyonlarının yüksekliği nedeniyle satışların durma noktasına geldiğini belirterek, yetkililerden çözüm istedi.
Türkiye’de 1 Temmuz itibarıyla başlayan Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi ile 5 günde 7,6 milyon ambalaj toplandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2026 yılı sözleşmeli pancar üretim dönemi kapsamında üreticilere toplam 2 milyar 768 milyon lira tutarında gübre ve çapa avansı ödemesi yapıldığını açıkladı.