Batman'da fide satıcıları zor günler yaşıyor: Fidelerin onda yedisi elimizde kaldı

Mevsimsel dengesizlikler, düşen alım gücü ve artan tohum maliyetleri Batman'daki fide üreticilerini çıkmaza sürükledi. Yağışsız geçen sezon ve hibrit tohumların pahalılığı yüzünden satış yapamayan üreticiler, zararına satışa rağmen alıcı bulamıyor.
Batman'da fide satıcıları, bu yıl yağışların yetersiz olması ve dolu nedeniyle fide satışlarının durma noktasına geldiğini belirtti. Hem büyük çiftçilerin hem de hobi amaçlı fide alan vatandaşların alım gücünün düşmesi, fidelerin elde kalmasına neden oldu.
Fide üreticileri, her yıl bu dönemlerde ürünlerinin büyük kısmını sattıklarını ancak bu sezon satışların neredeyse tamamen durduğunu ifade ediyor. İki farklı fide satıcısı yaşadıkları sıkıntıları mikrofonumuza anlattı.
Hasan Işık
"Fidelerin onda yedisi elimizde kaldı"
Fide satıcısı Hasan Işık, bu yıl yağışların az olması nedeniyle fidelerinin büyük bölümünün ellerinde kaldığını belirterek şöyle konuştu:
"Fideleri ucuza da satıyoruz ama yine de satılmıyor. Normalde her yıl sattığımız fidelerin onda yedisi elimizde kaldı. Şu ana kadar bütün fideleri satmış olmamız gerekirdi. Bu sene hava şartları çok kötü geçti ya yağmur yağmadı ya da dolu yağdı. Bu sene yağmur iki ay geç geldi. Elimizde kalan fideleri zararına satmamıza rağmen kimse almıyor. Maliyeti bize 4,5 liraya gelen fideleri 2-3 liraya veriyoruz, yine de kimse almıyor. Salkım domatesi 10 liradan 8 liraya, 12 liraya verdiğimiz karpuzu 10 liraya, 10 liraya verdiğimiz salatalığı ise 7,5 liraya indirdik ama alıcı yok."
"Hibrit tohum pahalı, maliyet artıyor"
Işık, hibrit tohumların yüksek fiyatından da dert yandı:
"Yetkililer bizlere tohum desteği verirse, fide fiyatları daha düşük olur ve vatandaş da daha rahat alabilir. Şu anda hibrit tohum çok pahalı olduğu için maliyetlerimiz artıyor. Şu an elimizde süs biberi, tombul biber, kapya biber, patlıcan, salatalık, karpuz, çiçek çeşitleri ve birçok fide çeşidi var. Fiyatlar uygun, tüm vatandaşları buraya davet ediyorum."
İsmail Toğluk
"Fide fiyatlarını düşürmemize rağmen kimse almıyor"
Bir diğer fide satıcısı İsmail Toğluk ise hem büyük çiftçilerin hem de hobi amaçlı alım yapan vatandaşların piyasadan çekildiğini belirtti:
"Bu sene başında fide fiyatları yükseldi, bununla beraber satışlarımız olmadı. Hobi olarak fide ekenlerin çoğu da bu yıl fide almadı. Büyük çiftçiler ise maddi sıkıntılarla boğuşuyor. Fide fiyatlarını düşürmemize rağmen kimse almıyor. Sezon başında 10 liraya verdiğimiz fideyi şimdi 7,5 liraya satamıyoruz. Şu anda alanlar ise tek tük. Çiftçi almadığı için malımız elimizde kaldı. Vatandaşlara ve özellikle hobi amacıyla bahçelerine ekenlere çağrım: Düşen fide fiyatlarından faydalansınlar." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve İktisat Başkanı Mehmet Şah Gültekin, "Faiz dışı harcamalar üretim, istihdam ve sosyal refahı önceleyecek şekilde yapılandırılmalı. Dolaylı vergiler azaltılmalı, çok kazanandan daha çok vergi alınan adil bir vergi sistemi kurulmalı." dedi.
Mercimek hasadına başlayan Batman’daki çiftçiler, yağışların düzensizliği ve su yetersizliği nedeniyle bu yıl büyük verim kaybı yaşadıklarını belirterek devletin desteğini artırmasını istiyor.
Malatya Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği programında iş adamları ve yatırımcılarla fikir alışverişinde bulunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, "Ortak akılla hareket ederek şehrimizi daha yaşanabilir, daha üretken bir hale getirmeyi hedefliyoruz." dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin %24 seviyesinde sabit tutulduğunu açıkladı.