Isparta’dan sonra ilk kez Bitlis’te lavanta çiçeği yetiştirilecek

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, Türkiye’de, Isparta’nın Kuyucak köyünde yetiştirilen lavanta çiçeğini, ilk kez Bitlis’te yetiştirilmesi için bu yıl ekimine başlayacaklarını söyledi.
Isparta’nın Kuyucak köyünde yetiştirilen lavanta çiçeği, ilk kez Bitlis’te yetiştirilmeye başlanacak. Yetişirken su istemeyen bir bitki olan lavanta, susuz ve kuru tarlalardan verimli ve görsel açıdan da önemli bir ürün olarak elde ediliyor.
Bir kökten 15-20 yıl boyunca verim elde edilebilen bir bitki olan lavantanın boyu neredeyse bir metreye kadar uzayabiliyor. Burun akıntısına, toz alerjisine, iltihaplı eklem romatizmasına ve karaciğer yağlanmasına karşı iyi gelindiği bilinen lavanta, aynı zamanda sakinleştirici özelliğiyle de biliniyor.
Hasat sonrasında yağı çıkarılan lavanta, kozmetik ürünlerde kullanılıyor. Olgunlaşma döneminde çevreye verdiği güzel koku ve görsel şölen ise dikkat çekiyor. Genellikle Akdeniz ikliminde yetişen lavanta çiçeği, güney Fıransa, Yunanistan, orta İtalya, Yugoslavya ve İspanya’nın yanı sıra Türkiye’de Isparta’nın Kuyucak köyünde yaygın olarak yetiştiriliyor.
Bitlis’in Ahlat tarım havzasında yetiştirilmesi için bakanlığa projenin sunulduğunu belirten Ahlat Ziraat Odası (AHZO)Başkanı Necat Demirden, Isparta’dan sonra Bitlis’te de lavanta çiçeğini yetiştireceklerini söyledi.
Bakanlığa projeyi sunduklarını, bunu da ilk kez İLKHA’ya açıkladığını dile getiren Demirden, “Bütün ürünler burada yetişiyor. Bunu ilk kez size açıklıyorum. Gül yağı dediğimiz lavanta çiçeğinin projesini yaparak bakanlığa sunduk. Bu yıl denemesini burada yapacağız. Türkiye’de sadece Isparta Keçiborlu civarında yapılıyor. Bunda da başarılı olacağımıza inanıyoruz. Çilekte de başarılı bir çalışmamız oldu. Ahıskalar için yaptığımız projeyi de bakanlığa sunduk. İnşallah bu da geçerse çilekte de iddialı duruma geleceğiz.” dedi.
Demirden, hem Türkiye ekonomisine hem de istihdamına daha çok katkı sunulması için devletin verdiği desteğin artırılması talebinde bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.
Öz Sağlık İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Mustafa Türkoğlu, "KÇP’de gecikmenin yaşandığı her gün bizim onurumuzu kırıyor, insan gibi yaşama arzumuzu yok ediyor, refaha dair özlemimizi baltalıyor." dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bursa’da esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, artan enflasyon ve uygulanan sıkı para politikalarının ticareti olumsuz etkilediğin belirterek, kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi temel giderlerdeki yükselişin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini, esnafa bir defaya mahsus olmak üzere borç yapılandırması çağrısı yaptı.
Batman'da iş yeri kiralarına yapılan fahiş artışlar esnafı zor durumda bırakıyor. Kimi esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalırken, kimi de yeni yer arayışına girdi. Esnaf, devletin kira artışlarına müdahale ederek kalıcı çözüm bulmasını istiyor.