Isparta’dan sonra ilk kez Bitlis’te lavanta çiçeği yetiştirilecek

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, Türkiye’de, Isparta’nın Kuyucak köyünde yetiştirilen lavanta çiçeğini, ilk kez Bitlis’te yetiştirilmesi için bu yıl ekimine başlayacaklarını söyledi.
Isparta’nın Kuyucak köyünde yetiştirilen lavanta çiçeği, ilk kez Bitlis’te yetiştirilmeye başlanacak. Yetişirken su istemeyen bir bitki olan lavanta, susuz ve kuru tarlalardan verimli ve görsel açıdan da önemli bir ürün olarak elde ediliyor.
Bir kökten 15-20 yıl boyunca verim elde edilebilen bir bitki olan lavantanın boyu neredeyse bir metreye kadar uzayabiliyor. Burun akıntısına, toz alerjisine, iltihaplı eklem romatizmasına ve karaciğer yağlanmasına karşı iyi gelindiği bilinen lavanta, aynı zamanda sakinleştirici özelliğiyle de biliniyor.
Hasat sonrasında yağı çıkarılan lavanta, kozmetik ürünlerde kullanılıyor. Olgunlaşma döneminde çevreye verdiği güzel koku ve görsel şölen ise dikkat çekiyor. Genellikle Akdeniz ikliminde yetişen lavanta çiçeği, güney Fıransa, Yunanistan, orta İtalya, Yugoslavya ve İspanya’nın yanı sıra Türkiye’de Isparta’nın Kuyucak köyünde yaygın olarak yetiştiriliyor.
Bitlis’in Ahlat tarım havzasında yetiştirilmesi için bakanlığa projenin sunulduğunu belirten Ahlat Ziraat Odası (AHZO)Başkanı Necat Demirden, Isparta’dan sonra Bitlis’te de lavanta çiçeğini yetiştireceklerini söyledi.
Bakanlığa projeyi sunduklarını, bunu da ilk kez İLKHA’ya açıkladığını dile getiren Demirden, “Bütün ürünler burada yetişiyor. Bunu ilk kez size açıklıyorum. Gül yağı dediğimiz lavanta çiçeğinin projesini yaparak bakanlığa sunduk. Bu yıl denemesini burada yapacağız. Türkiye’de sadece Isparta Keçiborlu civarında yapılıyor. Bunda da başarılı olacağımıza inanıyoruz. Çilekte de başarılı bir çalışmamız oldu. Ahıskalar için yaptığımız projeyi de bakanlığa sunduk. İnşallah bu da geçerse çilekte de iddialı duruma geleceğiz.” dedi.
Demirden, hem Türkiye ekonomisine hem de istihdamına daha çok katkı sunulması için devletin verdiği desteğin artırılması talebinde bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman'da kuzu eti mevsimsel olarak zamlanırken, dana etindeki sürekli artış tepkilere yol açıyor. Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, özellikle dana etindeki zamların keyfi olduğunu belirterek çözüm için besicilik OSB kurulması çağrısı yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomideki risklere rağmen Türkiye’nin dezenflasyon programının başarılı ilerlediğini belirterek, yıl sonunda enflasyonun yüzde 30’un altına ineceğini söyledi.
Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 68,10 dolardan işlem görüyor.
ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimi kararı ve Başkan Jerome Powell’ın mesajları öncesi küresel piyasalarda karışık seyir sürüyor.