Küresel gelişmeler altın fiyatlarını baskıladı: gram altın güne düşüşle başladı
Gram altın 6 bin 210 liraya geriledi, ons altın 4 bin 125 dolarda dengelendi. Jeopolitik riskler ve Fed tutanakları öncesi piyasalarda temkinli seyir sürüyor.
Yurt içi altın piyasası, küresel piyasalardaki gelişmelere ve ons fiyatındaki gerilemeye paralel olarak yeni işlem gününe değer kaybıyla başladı. Geçen günü yüzde 0,3 düşüşle 6 bin 268 liradan tamamlayan gram altın, yeni günde yüzde 1 azalışla 6 bin 210 liraya çekildi. Aynı dakikalarda çeyrek altın 10 bin 210 lira, Cumhuriyet altını ise 40 bin 700 liradan alıcı buldu.
Altının ons fiyatı yüzde 1 kayıpla 4 bin 125 dolar seviyesinde dengelenirken, dolar endeksinin 100,9 seviyesine yükselmesi altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı.
Piyasalardaki bu düşüşte, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) haziran ayı toplantı tutanaklarına yönelik bekleyiş ve Orta Doğu’da yeniden tırmanan jeopolitik riskler etkili oldu. ABD ile İran arasında sağlanan geçici barış iklimi, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemilere füze fırlattığı yönündeki haberlerle tersine döndü. Bu gelişmeler enerji fiyatları üzerinden küresel enflasyonist baskıyı artırabileceği ve merkez bankalarını daha sıkı para politikalarına zorlayabileceği endişesiyle altındaki düşüşü hızlandırdı.
Analistler, bugün başlayacak NATO Zirvesi’nden gelecek mesajların, yurt içinde Hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD dış ticaret dengesi verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ticaret Bakanlığı, depozito katılım payının güncellenmesinin ardından plastik, cam ve metal ambalajlı içeceklerde maliyet artışını aşan fiyat artışlarının tespit edilmesi üzerine üretici, tedarikçi ve perakende satış noktalarına yönelik denetim başlatıldığını açıkladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin NATO ülkeleri arasında ekonomik büyüklükte 8'inci, satın alma gücü paritesine göre ise 5'inci sırada yer aldığını belirterek, NATO ülkeleriyle 2025 yılında 11 milyar dolar, 2026'nın ilk yarısında ise 7,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini açıkladı.
Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 72,75 dolardan işlem görüyor.