Küresel piyasalarda diplomatik iyimserlik rüzgârı esiyor
ABD-İran temasları ve barış beklentisi enerji fiyatlarını düşürdü.
Uluslararası arenada uzun süredir devam eden askeri gerilimlerin diplomatik kanallarla çözüme kavuşabileceğine dair açıklamalar küresel mali piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu. Enerji koridorlarının yeniden açılma ihtimali emtia fiyatlarını geriletirken, tahvil ve hisse senedi piyasalarına canlılık kazandırdı.
ABD ve İran arasında yürütülen diplomatik temasların kısa sürede sonuç vereceğine dair beyanatlar, finans dünyasında iyimser senaryoları tetikledi. Mutabakat metninin nihai aşamaya geldiği ve yakın zamanda imzalanacağı yönündeki beklentiler petrol fiyatlarında sert düşüşlere yol açtı. Hürmüz Boğazı’nın yeniden ticarete açılacağı öngörüsüyle Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5’ten fazla gerileyerek 90 doların altına indi.
Enerji maliyetlerindeki düşüş, küresel enflasyonist baskıları hafifletirken sermayenin tahvil piyasasına yönelmesine imkân tanıdı.
Avrupa Merkez Bankası ise jeopolitik krizlerin tetiklediği enerji şokları nedeniyle uzun bir aradan sonra faiz artırma kararı aldı. Temmuz ayındaki toplantı için tüm seçeneklerin masada olduğu belirtildi. İç piyasada ise yatırımcıların odağı ödemeler dengesi istatistiklerine ve piyasa katılımcıları anketine çevrilirken, döviz kurları ve borsa endeksleri küresel risk iştahındaki artışa paralel olarak pozitif seyrediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Altındaki gerilemenin küresel enerji krizi ve bölgesel gelişmelerle bağlantılı olduğunu belirten kuyumcular, vatandaşlara acil ihtiyaçları olmadığı sürece altınlarını bozdurmamaları tavsiyesinde bulundu.
HAKSİAD’ın 6’ncı İş Dünyası Buluşmaları, 25-28 Haziran tarihleri arasında Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenecek. Zirvede ekonomi, dijital dönüşüm ve ticari iş birlikleri ele alınacak.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisanda cari işlemler açığının yüzde 32,6 düşüşle 5,7 milyar dolara gerilediğini, yıllıklandırılmış açığın ise 37 milyar dolar seviyesine indiğini açıkladı.
Sermaye Piyasası Kurulu, kendilerini kurum yöneticisi veya çalışanı olarak tanıtarak vatandaşlardan para ve bağış talep eden dolandırıcılık girişimlerine karşı uyarıda bulundu.