Limon ihracatı geçici olarak durduruldu

Soğuk hava ve don olayları nedeniyle Türkiye’den limon ihracatı geçici olarak durduruldu. Hedef, iç piyasa dengesini korumak ve arz güvenliğini sağlamak.
Ticaret Bakanlığı, 8 Nisan 2025 tarihi itibariyle limon ihracatının geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Bu karar, ülke genelinde yaşanan soğuk hava ve don vakalarının ardından, iç talep ve arz güvenliğini korumak amacıyla alındı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, gıda arz güvenliğini sağlama hedefi doğrultusunda, tarımsal ürünlerin arz ve talep dengesi ile iç ve dış piyasa fiyatlarının yakından izlendiği vurgulandı. Ayrıca, yerli üretimin korunması ve spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi için dış ticaret politikası araçlarının gerektiğinde kullanılacağı belirtildi.
Açıklamada, özellikle Adana, Mersin ve Hatay illerinde yaşanan don olayları sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan değerlendirmelerin ardından, gerekli tedbirlerin alınmasının gerektiği ifade edildi.
"İhtiyaç duyulması halinde ilave tedbirler alınabilir"
Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan koordinasyon sonucunda, limon ihracatının 8 Nisan 2025 tarihinden itibaren geçici olarak durdurulmasına karar verildiği bildirildi. Bakanlık, piyasa koşullarını takip ederek, gerektiğinde ek tedbirlerin alınabileceğini belirtti.
Ticaret Bakanlığı, önümüzdeki dönemde, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, diğer kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, gıda arz güvenliğinin sağlanması, halkın gıdaya uygun fiyatlarla erişiminin kolaylaştırılması ve gıda piyasasında oluşabilecek manipülatif durumların engellenmesi için tüm denetim ve politika araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini vurguladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Altın fiyatlarındaki rekor artış, hem kuyumcu esnafını hem de evlilik hazırlığı yapan gençleri zor durumda bırakıyor. Kuyumcular, fiyatların öngörülemez hale geldiğini ve sattıkları altını yerine koyamadıklarını belirtiyor.
Mardin’e gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mardin Ovası’ndaki kuraklık ve ürün kaybına dikkat çekerek, “2024 Ekim ayından 2025 Nisan sonuna kadar yedi buçuk aydır çok ciddi manada kuraklık yaşıyoruz.” dedi.
2025 yılında fıstık rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 25 ile 30 arasında olmasını beklediklerini belirten Şanlıurfa Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Aslan, kuraklık ve sulama yetersizliği gibi faktörlerin rekolteyi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Batman'da fıstık üretimi doğal afetlerin hedefi olurken, çiftçiler kayıplarının tespiti ve çözüm için yetkililere çağrıda bulundu.