Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı

Türkiye, mısır ithalatında 31 Temmuz 2025'e kadar geçerli olmak üzere 1 milyon tonluk tarife kontenjanı uygulamaya koydu.
Türkiye, mısır ithalatında 31 Temmuz 2025'e kadar geçerli olacak şekilde 1 milyon tonluk tarife kontenjanı uygulamaya başladı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine hayata geçirilen bu uygulama, özellikle hayvan yemi üretimi başta olmak üzere, kanatlı ve kırmızı et üretiminde kritik öneme sahip mısırın arz-talep dengesini korumayı hedefliyor.
Geçtiğimiz yıl mısır üretiminde yaşanan düşüş ve dünya fiyatlarındaki yükseliş eğilimi de dikkate alınarak, yerli üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı miktarın ithalatla telafi edilmesi planlanıyor.
Tarife kontenjanı kapsamında ithal edilecek mısır için gümrük vergisi yüzde 0 olarak uygulanacak. Ancak bu uygulama, yerli üreticilerin korunması amacıyla 1 Ağustos 2025 itibarıyla sona erecek ve bu tarihten sonra mısır ithalatında gümrük vergisi yeniden yüzde 130 olarak uygulanmaya devam edecek.
Kontenjan dahilinde ithalat yapacak firmalar için bazı sınırlamalar da getirildi. Bir kullanıcı, tek seferde en fazla 8 bin ton mısır ithal edebilecek ve aynı ithalatçının tekrar ithalat yapabilmesi için 7 gün beklemesi gerekecek. Bu düzenlemeler, ithalatın adil ve dengeli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla yapıldı.
Ticaret Bakanlığı, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde piyasadaki arz, talep ve fiyat düzeyini yakından takip ederek, gerekli düzenlemeleri zamanında hayata geçirmeye devam edeceğini belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, başta İspanya ve Portekiz olmak üzere Avrupa’yı etkileyen elektrik kesintilerine değinerek, “Hem kurulu güç açısından hem de sistem işletmesi açısından hiçbir sorunumuz yok. Şebekemiz, gayet güçlü bir şekilde ayakta duruyor.” dedi.
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Beşiri yolu üzerinde bulunan ve yaşanan trafik kazalarının ardından mühürlenerek faaliyetleri durdurulan kır düğün salonlarının sahipleri, Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı'nı ziyaret ederek mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep ettiler.
Batman'da tarımla geçinen köylüler, artan üretim maliyetleri karşısında ürünlerini zararına satmak zorunda kalıyor. Fide, gübre ve mazot fiyatlarının yükselmesi üreticiyi zorlarken, çiftçiler destek bekliyor.
Türkiye'nin pamuk ihtiyacının büyük bölümünün ithalatla karşılandığını belirten Çukobirlik Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, Batman'daki verimli toprakların pamuk üretimiyle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.