Havaların soğumaya başlamasıyla beraber yakacak odun satışında yoğunluk başlarken esnaf, doğalgazın yaygın hale gelmesiyle odun satışlarının gün geçtikçe azaldığını belirtti.
Havaların soğumasıyla halkın kışlık ısınma ihtiyacını karşılayacak odun satışları başladı.
Mardin’de soğukların etkisini göstermesine rağmen oduncu esnafı iş yapamadıklarını bunun da kentte doğalgazın yaygınlaşmasından kaynaklandığını söylediler.
Odun satışlarının ekim ayından başlayıp mart ayına kadar devam ettiğini belirten oduncu esnafı Abdullah Dal, doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasının odun satışlarını olumsuz etkilediğini aktardı.
"Odun satışları biraz iyi derecede ama doğalgazdan dolayı bayağı mağduriyet çekiyoruz"
Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla oduncu esnafı olarak bayağı mağduriyet çektiklerini ifade eden Abdullah Dal, “8-9 yaşından beri bu mesleği icra ediyorum. Babamdan kalan bir meslek olup ormanlık alandan odunları toplayıp satışa hazır hale getiriyoruz. Odun satışları biraz iyi derecede ama doğalgazdan dolayı bayağı mağduriyet çekiyoruz. Her geçen yıl satış yoğunluğu doğalgazdan dolayı düşüyor. Geçen yıl bulunduğumuz aylarda 100 tona yakın odun satmıştım. Ancak şu an 50-60 tona kadar inmiş durumda. Geçtiğimiz yıl kış sezonun tamamında bin ila 2 bin ton arasında odun sattık. Mardin'in soğuğu uzun geçiyor. Eski Mardin’de de çoğunlukla yaşlı çiftler ikamet ettiğinden ve evleri sobalı olduğundan odunları onlara ve fırıncılara satıyoruz. Yenişehir’de sobalı evler yok denecek kadar az.” dedi.
Abdullah Dal
"Diğer odunlar meşe odunu gibi dayanıklılığını koruyamıyor"
Bu yıl odun fiyatlarına yüzde 60’a yakın zam geldiğini belirten Dal, “Genellikle meşe odunu tercih ediliyor. Tercih edilmesinin nedeni de yanma süresinin uzun olmasındandır. Meşe odunuyla beraber; badem, kiraz, palamut gibi çeşitli odunların da satışını yapıyoruz. Ancak diğer odunlar meşe odunu gibi dayanıklılığını koruyamıyor. Bu yıl odun fiyatlarına yüzde 60’a yakın bir zam geldi. Dolayısıyla odun satışları çok az seviyeye inmiş durumda. Odun satışlarımız ekim ayından başlayıp mart ayına kadar devam ediyor. Odun, kömürden daha çok tercih ediliyor. Çünkü odun hem temiz hem de zehirlenme tehlikesi yok.” ifadelerini aktardı.
"Geçen senenin fiyatıyla bin liralık bir meblağ fark ediyor"
Siraç Dağalp
Kışlık ısınma ihtiyacı için odun arayışına çıktığını belirten Siraç Dağalp, “Odun almak için alışverişe çıktım. Malum olduğu üzere soğuk aylardayız. Fiyatlar esnaftan esnafa değişse de ortalama bir ton 5 buçuk ila 6 bin üzerinden satılıyor. Geçen senenin fiyatıyla bin liralık bir meblağ fark ediyor. Her yıl fiyatların yükselmesinin nedeni işçilik ve yakıt pahalılığı gibi durumlardan ötürüdür. Bu ay bir ton odun alıp önümüzdeki ay da bir ton almayı düşünüyorum. Bir ton odun bizi bir buçuk ila 2 ay kadar idare ediyor. Mardin’in kışı 6 ay kadar sürüyor. Her iki ayda birer ton alındığında 3 ay kadar kışı atlatmaya yeter. Odun satışları kömüre oranla daha çok tercih ediliyor.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı yüzde 1,4 artışla 3 milyon 23 bin liraya ulaştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İş gücüne katılım ve istihdam oranında çeyreklik bazda tarihi zirveye, işsizlik oranında ise son 11 yılın en düşük seviyesine ulaştık" dedi.
Batman'da yüksek duvarın tehlikeli olması ve dükkânların görünürlüğünü engellemesi nedeniyle iş yapamadığını belirten esnaf yetkililerden çözüm bekliyor.