SGK emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) emekli olan bir çalışanın, maaş hesaplamasın nasıl yapıldığı merak konusu.
Emekliliğe ayrılan SGK'lının maaş hesaplaması neye göre yapılır, hesaplamayı kurum mu veya herhangi bir uzaman tarafından mı yapılır?
Bu durumda emekliliğe ayrılacak bir çalış, bulunduğu merkezde SGK'ya başvurarak bu hesaplamayı yapabileceği gibi bir uzmanın yanında veya bir hukuk bürosunda da hesaplamayı rahatlıkla yapabilir.
Emekli maaşı hesaplama yöntemi, sigortalının çalıştığı süreye ve prim ödeme gün sayısına göre belirlendiği unutulmamalıdır.
Burada en önemli nokta sigortalının çalıştığı süre ve prim ödeme gün sayısıdır. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısının yanı sıra, sigortalılık süresi de dikkate alınır. Sigortalık süresi ile emeklilik maaşı doğru orantılıdır.
SGK emeklisi 4A, 4B ve 4C diye üçe ayrılır. Emekli maaşı hesaplamasında üç ayrı dönem esas alınıyor. Bunlardan ilki 2000 öncesi dönemdir. Diğer dönemler ise 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olarak baz alınır.
Bu dönemlerde yapılan mevzuat değişiklikleri sebebiyle hesaplama şekilleri farklılık gösterebilmektedir.
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Ovası’nda arpa ve buğday hasadının başlamasıyla çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) beklentisi içerisinde olduğu buğday alım fiyatının 15-16 lira bandında olması gerektiğini vurguladı.
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 27,50 arttı, aylık yüzde 0,45 azaldı.
TÜİK, Mart 2025'e ait inşaat üretim endeksini açıkladı.
TÜİK'e göre ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 0,6 arttı.