Şubat ayı dış ticaret endeksleri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Şubat ayına ilişkin dış ticaret endekslerini yayımladı.
Verilere göre ihracat birim değerinde artış görülürken, miktar bazında düşüş kaydedildi.
Şubat ayında ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre %2,6 oranında artış gösterdi. En yüksek artış %6,7 ile gıda, içecek ve tütünde yaşanırken; yakıtlarda %8,8’lik düşüş dikkat çekti. Buna karşılık ihracat miktar endeksi %4,1 azaldı.
İthalatta değer arttı, miktar hafif geriledi
İthalat birim değer endeksi Şubat ayında yıllık bazda %3 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütünde %6,5 artış görülürken, ham maddelerde %5 azalma yaşandı. Aynı dönemde ithalat miktar endeksi %0,5 oranında geriledi.
Mevsim etkileri de azalışı gösteriyor
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi Ocak ayına göre %2,7 düştü. Takvim etkisinden arındırılmış veriler de yıllık bazda %0,2’lik azalma olduğunu gösterdi. İthalatta ise mevsim etkilerinden arındırılmış miktar endeksi aylık bazda %0,7 azaldı, ancak yıllık bazda %2,6 arttı.
Dış ticaret haddi geriledi
2024 yılı Şubat ayında 87,2 olan dış ticaret haddi, 2025 Şubat ayında 86,9’a düştü. Bu oran, ihracat birim değerinin ithalat birim değerine oranla azaldığını gösteriyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İlkbahar'da özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde görülen kar yağışı ve soğuk havalar beraberinde zirai ürünlerin olumsuz etkilenmesine neden olmuştu. Zirai don olayında Gaziantepli çiftçiler ciddi anlamda etkilenmedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan ticaret kısıtlamalarının küresel büyümeyi tehdit ettiğini belirterek, Türkiye'nin benzer ekonomilere kıyasla daha dirençli bir pozisyonda olduğunu söyledi.
Batman'da havaların ısınması ve baharın yüzünü göstermesiyle birlikte arı üreticileri kovan bakım çalışmalarına başladı.
Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 48,5'ini otomobil, yüzde 36,1'ini motosiklet, yüzde 9,7'sini kamyonet, yüzde 2,5'ini traktör, yüzde 1,9'unu kamyon, yüzde 0,8'ini minibüs, yüzde 0,4'ünü otobüs ve yüzde 0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.