Tarım ürünleri fiyatlarında mart ayında sert artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2025 dönemine ait Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı.
Verilere göre tarımsal üretici fiyatlarındaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Mart ayında Tarım-ÜFE yıllık bazda yüzde 31,54 oranında artarken, aylık bazda ise yüzde 6,91’lik dikkat çekici bir yükseliş yaşandı.
Tarım-ÜFE, 2025 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 6,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,81, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 31,54 artış gösterdi. On iki aylık ortalamalara göre artış oranı ise yüzde 40,17 olarak gerçekleşti.
Tarım sektörleri bazında incelendiğinde; tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 7,36, ormancılık ürünleri ve hizmetlerinde yüzde 2,36 oranında artış yaşanırken; balıkçılık ve su ürünlerinde yüzde 2,27 oranında düşüş kaydedildi. Bu da özellikle bitkisel üretimdeki maliyet baskılarının Mart ayında oldukça hissedilir olduğunu gösterdi.
Ana ürün gruplarına bakıldığında ise, tek yıllık bitkisel ürün fiyatları yüzde 9,61, çok yıllık bitkisel ürünlerde ise yüzde 11,30 oranında yükseldi. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler grubunda da yüzde 3,07’lik bir artış gözlemlendi.
Turunçgillerde rekor artış
Yıllık bazda fiyat değişimlerinin en dikkat çekici olduğu ürün grubu yüzde 171,38 oranıyla turunçgiller oldu. Aylık bazda ise yüzde 29,64’lük artış oranıyla “diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler” grubu zirvede yer aldı.
Uzmanlar, özellikle döviz kurlarındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve iklim koşullarının tarım ürünleri üzerindeki etkisine dikkat çekerken; önümüzdeki aylarda bu artış trendinin devam etmesi durumunda hem üreticiler hem de tüketiciler açısından daha büyük maliyet baskılarının oluşabileceği uyarısında bulunuyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi kapsamında, "görece az gelişmiş illerin üretim altyapısını ve yaşam kalitesini güçlendirerek bölgeler arası ekonomik ve sosyal yakınsamayı hızlandıracaklarını" vurguladı.
BURULAŞ ile Demiryol-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.
Ziraat Mühendisi Turgut Üstün, yaşanan don olaylarının narenciye ve meyve bahçelerine ciddi zararlar verdiğini belirterek, çiftçilerin risklere karşı sigorta yaptırması gerektiğini, ilaç kullanımında ise denetimlerin artırılması çağrısında bulundu.
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, kent genelinde gerçekleştirdiği ziyaretlerde esnafın sorunlarını ve taleplerini dinledi. Ziyaretlerde, ekonomik koşulların zorlaştığına dikkat çeken esnaf ise işlerin durgunluğundan ve artan giderlerden dert yandı.