Temmuz enflasyonu sonrası emekli ve memur zammı belli oldu
Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla SSK, BAĞ-KUR ile memur ve memur emeklilerinin 2027 Ocak ayında alacağı maaş zammına ilişkin ilk veri de netleşti. Temmuz ayı enflasyonu yüzde 1,78 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte milyonlarca emekli ve memurun maaş zammına ilişkin ilk hesaplama da başladı.
Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 1,78 arttı. Böylece SSK, BAĞ-KUR ve tarım emeklileri için 2027 Ocak ayında uygulanacak zammın ilk aylık verisi de yüzde 1,78 olarak oluştu.
SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş artışı, temmuz-aralık döneminde gerçekleşecek altı aylık enflasyon oranına göre belirlenecek. Kesin zam oranı, aralık ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından netleşecek.
Memur ve memur emeklilerinin maaş artışında ise toplu sözleşme hükümleri ile enflasyon farkı esas alınacak. Temmuz ayında gerçekleşen yüzde 1,78'lik enflasyon, 2027 Ocak zammının hesaplanmasında ilk veri olarak kayıtlara geçti.
2027 yılı toplu sözleşmesine göre memur ve memur emeklileri yılın ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı ayı için ise yüzde 4 oranında toplu sözleşme zammı alacak. Nihai maaş artışı, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon verilerinin tamamlanmasının ardından belli olacak. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte ağustos ayında uygulanabilecek azami kira artış oranı da netleşti. Buna göre konut ve iş yerlerinde kira artış tavanı yüzde 31,90 olarak uygulanacak.
Ekonomist Yasin Tekin, ABD-İran İslam Cumhuriyeti arasındaki gerilime rağmen altın fiyatlarında beklenen yükselişin görülmemesini değerlendirdi. Tekin, altın fiyatlarının yalnızca jeopolitik gelişmelerle değil, Fed'in faiz politikası ve Çin'in güçlü altın talebiyle birlikte şekillendiğini belirtti.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 2026 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,78, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,75 yükseldi. Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 40,32 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda gerçekleşti.