Ticaret Bakanlığı, 2024'ün ilk 10 ayında sonradan ve ikincil kontrol denetimleriyle 5,7 milyar liralık gelir kaybının önüne geçildiğini açıkladı.
Bakanlık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 234 firma ve 7 bin 692 gümrük beyannamesinin detaylı incelemeye alındığını belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, jeopolitik gerilimler, artan arz yönlü şoklar ve korumacılık eğilimleriyle uluslararası ticaretin giderek daha karmaşık bir yapıya dönüştüğü belirtilerek, küresel ticarete entegre olan Türkiye'nin gümrüklerinde küresel ticaretin bu karmaşık yapısı altında 2024 yılının ilk 10 ayında yaklaşık 6 milyon beyanname ile 500 milyar dolarlık dış ticaret işlemi gerçekleştirildiği duyuruldu.
Sonradan kontrol ve ikinci kontrol çalışmaları kapsamında firmaların geçmişe dönük dış ticaret işlemlerinin mevzuata uygun şekilde yapılıp yapılmadığının kontrol edildiği belirtilen açıklamada, "Bunlara ek olarak işlemleri tamamlanmış gümrük beyannameleri Ticaret Bakanlığı'nca sürekli taranarak ve şüpheli görülen beyannameler detaylı olarak tekrar inceleniyor. Bu sayede yüz binlerce firma ve milyonlarca beyanname arasında riskli olanlar ayıklanabiliyor. Çalışmalarda 2024 yılının ilk 10 ayında 234 firma Ticaret Bakanlığı Müfettişlerince sonradan kontrol denetime tabi tutularak, diğer taraftan ikinci kontrol incelemelerinde ise 7 bin 692 adet gümrük beyannamesi için ek tahakkuk ve ceza kararı tesis edildi. Bu çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
Ticaret Bakanlığı Sonradan ve İkincil Kontrol Denetimleri ile Devletin Gelir Kaybının Önüne Geçiyor
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) November 22, 2024
(22.11.2024) pic.twitter.com/R3nSCgh3Jj
(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ASELSAN ile Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında 135,1 milyon avro ve 1 milyar 635,4 milyon liralık sözleşme imzalandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 112 milyon 188 bin lira tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.
Ar-Ge faaliyetlerine yönelik toplam vergi teşviki 2022 yılında 26 milyar 169 milyon TL iken yüzde 126,7 artış göstererek 2023 yılında 59 milyar 332 milyon TL oldu.