Türkiye'nin IMF'ye borcu var mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’nin IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddialarına ilişkin açılama yaptı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Nebati şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Prof. Bilge Yılmaz, dün katıldığınız bir yayında Türkiye’nin IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişsiniz. Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz. İki durum da sizin adınıza üzücü.
Ben size durumu anlatayım; Uluslararası Para Fonu (IMF) üye ülkeleri desteklemek amacıyla SDR (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakkı) tahsisatı, başka bir ifadeyle koşulsuz rezerv desteği sağlamaktadır. SDR tahsisatları üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır.
Geçtiğimiz yıl; ABD’ye 112,9 milyar ABD doları, Almanya’ya 36 milyar ABD doları, Güney Afrika’ya 4,15 milyar ABD doları tutarında rezerv imkânı sağlanmıştır. Türkiye’ye ise, IMF’deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar ABD doları tahsis edilmiştir.
IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır.
Bu hususlarla ilgili geçmişte de yapılan tezviratlara ilişkin 26 Ağustos 2021’de yapılan Bakanlığımızın basın duyurusu linkini sizin için tekrar bırakıyorum." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Küresel ticarette artan belirsizliklere rağmen, Türkiye üretimini ve ihracatını artırmaya devam etmekte, kararlılıkla uyguladığı ekonomi programı sayesinde büyümesini güçlü bir şekilde sürdürmektedir." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yönelik destekleme ödemeleri başladı.
Batman’ın Balpınar beldesinde salatalık hasadına başlayan çiftçiler, yüksek girdi maliyetlerine rağmen ürünlerinin düşük fiyattan alıcı bulmasından şikâyet ediyor. Üreticiler, yetkililerden fiyat düzenlemesi talep ediyor.
Batman, Siirt, Urfa ve Diyarbakır'dan gelen birlik başkanları, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya fıstığın stratejik ürün kapsamına alınması, desteklerin artırılması ve kaçak fıstıkla mücadele gibi talepleri içeren dosya sundu.