Yumurtalarda “Tüketim Tarihi” zorunlu hale geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde önemli değişiklikler yaptı. Yapılan düzenlemeyle birlikte, A sınıfı yumurtalarda “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi artık zorunlu hale geldi.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile yumurta üretimi, sınıflandırılması, etiketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik standartlar Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu hale getirildi. Yeni tebliğe uyum için son tarih 31 Aralık 2025 olarak belirlendi.
Yapılan düzenlemeyle birlikte, A sınıfı yumurtalarda “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi artık zorunlu hale gelirken yumurtaların, yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün içinde son tüketiciye ulaşması, en geç 10 gün içinde sınıflandırılıp paketlenmesi gerektiği vurgulandı. “Ekstra taze” olarak pazarlanacak yumurtalar için bu süre 4 gün ile sınırlandırıldı. Belirtilen sürede işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar ise B sınıfı olarak değerlendirilecek.
Tebliğde ayrıca, yumurtaların saklama sıcaklığı +5 ile +8 °C arasında olacak şekilde güncellendi. Kalite standartlarında da değişikliğe gidilerek, paketleme öncesi kalite kusurlu yumurta oranı %5, pazarlama ve satış sürecinde ise %7 olarak belirlendi.
Gıda güvenliği kriterlerinin güncellendiği düzenleme ile gıda katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntı limitleri ve mikrobiyolojik kriterlere ilişkin yönetmelik referansları da yenilendi. Ayrıca, yumurtaların gıda sanayiine gönderilmesine dair ifadeler netleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülecek olan yeni düzenlemeyle birlikte, yumurta sektöründe kalite, şeffaflık ve tüketici güvenliğinin artırılması hedefleniyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman merkez Kocalar köyü sınırlarında, Batman Çayı kıyısında bin 100 dekarlık alanda kurulacak olan Tarıma Dayalı Sera Organize Sanayi Bölgesi (Sera OSB) projesinde sona gelindi. Kuruluş protokolü onay aşamasında bulunuyor.
Yaklaşık 600 bin kamu işçisi 2025-2026 yılında geçerli olacak zam oranının belirlenmesine yönelik Hükümet, kamu işçilerine üçüncü ve son zam teklifini iletti. Saat 11:00'de başlayan ve 15 dakika süren toplantıda zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 17'den yüzde 24'e çıkarıldı.
2022 yılının mart ayında faaliyete geçen Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Batman Teknokent), bünyesindeki 31 girişimci firma ve 37 projeyle çalışmalarını sürdürüyor.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Haziran ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 48,7’sini motosikletler oluşturdu. Bunu yüzde 38,2 ile otomobiller, yüzde 7,8 ile kamyonetler ve yüzde 3,1 ile traktörler izledi. Böylece trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı 32 milyon 366 bin 546’ya ulaştı.