Ağvarlar’da varlık mücadelesi: Siyonist rejimin sistematik saldırılarıyla zorunlu göç derinleşiyor

İşgalci siyonist rejimin Gazze’ye yönelik soykırım saldırıları sürerken, Batı Şeria’nın doğusundaki Ağvar bölgesinde de Filistinlilere karşı sistematik bir zorunlu göç ve toprak gaspı politikası yürütülüyor.
Kuzey Ağvar’da yaşayan Yaser Ebu Arram ve ailesi, son iki ayda iki kez yerinden edildi, çadırları ve hayvan barınakları işgalciler tarafından yıkıldı, mülklerine el konuldu.
Ebu Arram ve ailesi, daha bir ay önce Wadi el-Fau adlı topluluktan zorla göç ettirilen son aile olmuştu. Bölgedeki 13 ailenin tamamı, Yahudi çetelerin saldırıları sonucu son bir buçuk yılda adım adım bölgeden çıkarıldı. Aile daha sonra Ras el-Ahmar’a taşındı ancak burada da işgalcilerin baskılarıyla karşılaştı.
Hayvancılıkla geçinen aileye çifte darbe
Ağvar’daki yaşamlarını hayvancılıkla sürdüren Ebu Arram ailesinin yaklaşık 2 bin başlık hayvan sürüsü bulunuyordu. Ancak işgalciler hem mera alanlarını gasp etti hem de su kaynaklarına erişimi engelledi.
İşgalcilerin barınakları yıkması sonucu hayvanlardan en az 10'u telef oldu. Aile, elektrik jeneratörleri, güneş panelleri ve su depolarını da kaybetti.
Ebu Arram yaşadıkları için şu ifadeleri kullandı:
"Yıllardır baskı altındayız ama son haftalarda yaşadıklarımız tarifsiz. Yahudi çeteler evimizin yakınına çadır kurduktan sonra saldırılar ve tehditler arttı. Gece gündüz silahlı kişiler evimize musallat oldu."
29 topluluk zorla boşaltıldı, hedef Filistinlileri Ağvar'dan tamamen silmek
Filistin Duvar ve Yerleşimlere Karşı Direniş Komisyonu verilerine göre, Ekim 2023’ten bu yana Batı Şeria'da en az 29 topluluk zorla göç ettirildi. Bu rakam, önceki iki yılın toplamının birkaç katına denk geliyor. Aynı dönemde sadece Kuzey Ağvar’da 30’dan fazla aile yerinden edildi.
Amaç: Tarım ve hayvancılığı çökertip bölgeyi tamamen Yahudilere açmak
Filistin Araştırmaları Merkezi'nin Eylül 2024 tarihli raporuna göre, 1967 öncesi Ağvar’da yaklaşık 320 bin Filistinli yaşıyordu. Ancak bugün bu sayı 65 bine kadar düştü.
Aynı süreçte bölgede yaşayan Yahudilerin sayısı 15 bini aştı. Yahudiler, Ağvar’daki tarım alanlarının yüzde 50’sinden fazlasını kontrol ediyor.
Yeni yerleşim birimleri rekor hızda kuruluyor
Siyonist rejim merkezli "Peace Now" hareketinin 2024 yılına dair raporuna göre, yalnızca geçtiğimiz yıl 59 yeni yasa dışı yerleşim birimi kuruldu. Bunların çoğu "tarım yerleşimleri" adı altında bölgede yayılmacı politikaları sürdürüyor.
Raporda bu gelişme, "Filistinlilerin alanını daraltma ve bölgeden tamamen sürme" stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik sürdürdüğü katliamda şehit sayısı 51 bin 157’ye, yaralı sayısı ise 116 bin 724’e yükseldi.
İşgal medyasına ait bazı internet siteleri ve dijital platformlar, yapay zekâ teknolojisiyle oluşturulmuş bir videoyu "Gelecek yıl Kudüs’te" başlığıyla yayınladı.
Siyonist işgal rejimi, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkerem kenti ile Tulkerem ve Nur Şems mülteci kamplarına yönelik saldırılarını 83 gündür aralıksız sürdürüyor. Kentte ve kamplarda neredeyse her gün ev baskınları, yıkım, yağma ve sivillere yönelik saldırılar yaşanıyor.
Siyonist rejimin bugün Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve kuzeyindeki Gazze kentlerine düzenlediği hava saldırılarında, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli şehit oldu, onlarcası yaralandı.