Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, "Gazze'de yaşam koşulları çok kötü; insanlar hayatta kalmak için gerekli temel ihtiyaçlardan yoksunlar; açlık, hastalık ve ölümle boğuşuyorlar." dedi.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths Gazze'deki çatışmaların beşinci ayına girmesiyle birlikte, milyonlarca insan ve onlara yardım etmeye çalışan insani yardım görevlileri için umudun azaldığını söyledi.
Gazze nüfusunun yarıdan fazlasının şu anda Mısır'ın hemen yanı başında, 250 bin nüfuslu Refah kasabasında tıkış tıkış olduğunu söyleyen Griffiths "Yaşam koşulları çok kötü; hayatta kalmak için gerekli temel ihtiyaçlardan yoksunlar; açlık, hastalık ve ölümle boğuşuyorlar. Refah'ın eşi benzeri görülmemiş nüfus yoğunluğu, kara saldırıları durumunda sivillerin korunmasını neredeyse imkânsız hale getiriyor." dedi.
BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise Gazze'de dört aydır devam eden acımasız savaşın ardından çocukların üzerindeki hasarın trajik olduğunu ve geleceklerinin tehlikede olduğunu söyledi.
Gazze'de yarım milyondan fazla kız ve erkek çocuğun ilkokul ve ortaokulu terk ettiğini söyleyen Lazzarini, "Savaşın her günü yara izlerini derinleştiriyor ve sömürüye açık kayıp bir nesli riske atıyor. Çocukların çocuklukları çalınıyor." dedi.
İşgal altındaki Filistin Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick de insanların temiz suya erişimini iyileştirmek için yakıt, jeneratör ve yedek parçalara acilen ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, güneydeki Gazze Tuzdan Arındırma Tesisi'nin kapasitesinin yalnızca yüzde 15'iyle çalıştığını belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Ukrayna saldırıları nedeniyle Rus spor takımlarına uygulanan yaptırımın, Gazze’de soykırım yapan işgalci siyonistlerin de uygulanması çağrısı yaptı.
Filistin direnişinin 1891'de başladığını ve bugün hala devam ettiğine vurgu yapan Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim, Gazze'deki halkın yaşadığı soykırıma rağmen, direnişi inanç ve ruhla sürdürdüğünü belirtti.
Siyonist rejimin, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim 2023'ten bu yana esir aldığı Filistinlilerin sayısının 11 bin 800'ü geçtiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler, siyonist işgal rejiminin gıda girişine izin vermediği Gazze'de insanların haftalar öncesinden kalan çöp yığınlarında yiyecek aradığını belirtti.