BM: Gazze'de sağlık hakkından söz etmek artık mümkün değil
Birleşmiş Milletler raportörü Tlaleng Mofokeng, siyonist rejimin 21 aydır süren saldırıları nedeniyle Gazze'de temel insan haklarının yok edildiğini, özellikle sağlık hakkının fiilen ortadan kalktığını vurguladı.
Birleşmiş Milletlerin sağlık hakkı raportörü Tlaleng Mofokeng, Gazze'de devam eden siyonist saldırılar nedeniyle bölgede "sağlık hakkından" söz etmenin artık imkânsız hale geldiğini belirtti.
İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi'nin 59. oturumunda konuşan Mofokeng, Gazze'deki insani durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini ifade etti.
Mofokeng, 7 Ekim 2023'te başlayan saldırılardan bu yana sağlık tesislerinin, sağlık personelinin ve temel yaşam unsurlarının sürekli ve kasıtlı biçimde hedef alındığını vurgulayarak, "Gazze'de insanların sağlığa erişimi tamamen ortadan kaldırılmış durumda" dedi.
Yetersiz gıda ve temel hizmetlere ulaşamayan sivillerin açlıkla mücadele ettiğini belirten BM yetkilisi, yardım konvoylarının bizzat işgalciler tarafından hedef alındığını da kaydetti. "İnsanları hayatta tutmak için gönderilen yardımlar, artık açlıktan ölmek üzere olan sivilleri vurmak için kullanılıyor" diyerek bu durumu açıkça kınadı.
İşgal rejiminin BM kuruluşlarının Gazze'ye serbest ve engelsiz erişimini de engellediğine dikkat çeken Mofokeng, "Sistematik bir yardım engellemesiyle karşı karşıyayız. Bu durum, şiddetin döngüsünü daha da derinleştiriyor" ifadelerini kullandı.
Yaşananları "sömürgeci bir imparatorluk şiddeti" olarak niteleyen Mofokeng, Filistin halkının savunmasız bir şekilde bu saldırılara maruz kaldığını dile getirdi. "Elimizde uluslararası insan hakları hukuku, BM Şartı ve diğer yasal mekanizmalar var. Ancak bunlar gerektiği gibi kullanılmıyor" diyen Mofokeng, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.