Birleşmiş Milletler, siyonist işgal rejiminin yaklaşık 7 aydır hava, kara ve denizden bombaladığı Gazze'de, yıkımın "hayal edilemez" boyutta olduğunu bildirdi.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Programı (WFP), Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) temsilcileri, siyonist işgal rejiminin çekilmesinin ardından Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde incelemelerde bulundu.
İncelemenin ardından yapılan ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Ekiplerin ziyaret ettikleri her bina ve gözlemledikleri binaların çoğu hasar görmüş durumda. Asfalt yollar toprak yollara dönüşmüş. İncelenen bir BM deposu, dört tıp merkezi ve sekiz okulun biri hariç hepsinde ciddi hasar vardı.
Han Yunus'taki sokaklar ve kamusal alanlar patlamamış mühimmatla dolu ve siviller için ciddi risk oluşturuyor. Ekipler, ana kavşaklarda ve okulların içinde patlamamış 1000 kiloluk bombalar buldu.
Bölgeye geri dönen sakinler ile çatışmalar sırasında kalanların bir kısmı, ekibe ciddi yiyecek ve su kıtlığı ile kritik sağlık hizmetlerinden yoksun olduklarını anlattı.
İşgal altındaki Filistin Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, binlerce insanın barındığı Han Yunus'taki UNRWA okulunu ziyaret etti. Oradaki toplumun yiyecek, su ve sağlık dahil olmak üzere daha fazla malzeme ve desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.
İnsani yardım topluluğu adına McGoldrick, israil Savunma Kuvvetleri Güney Komutanlığı ve Gazze'ye yardım akışından sorumlu israil otoritesi COGAT ile bir toplantı gerçekleştirdi. BM ve insani yardım ortaklarının Gazze genelinde güvenli, etkili ve yeterli bir şekilde yardım sağlayabilmesi için gerekli şartlara ilişkin taleplerin bir listesini sundu.
Bu arada UNICEF, araçlarından birinin kuzey Gazze'ye girmeyi beklerken gerçek mühimmatla vurulduğunu bildirdi. Ajans, olayın ilgili israilli yetkililere iletildiğini söyledi. UNICEF, insani yardım çalışanlarının hayat kurtarıcı destek sunarken risklerle karşılaşmaya devam ettiğinin altını çizdi ve yardım çalışanları uluslararası insani hukuka uygun şekilde korunmadığı sürece bu kritik yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşamayacağı konusunda uyardı." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Ukrayna saldırıları nedeniyle Rus spor takımlarına uygulanan yaptırımın, Gazze’de soykırım yapan işgalci siyonistlerin de uygulanması çağrısı yaptı.
Filistin direnişinin 1891'de başladığını ve bugün hala devam ettiğine vurgu yapan Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim, Gazze'deki halkın yaşadığı soykırıma rağmen, direnişi inanç ve ruhla sürdürdüğünü belirtti.
Siyonist rejimin, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim 2023'ten bu yana esir aldığı Filistinlilerin sayısının 11 bin 800'ü geçtiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler, siyonist işgal rejiminin gıda girişine izin vermediği Gazze'de insanların haftalar öncesinden kalan çöp yığınlarında yiyecek aradığını belirtti.