BM Genel Kurulu "Gazze'de Derhal Ateşkes İlanı" tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 153 oyla kabul etti.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, salı günü öğleden sonra acil özel oturumda toplandı.
Yaklaşık 100 ülkenin eş sunucusu olduğu "Gazze'de Derhal Ateşkes İlanı" karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı.
"Derhal insani ateşkes" talep eden karar tasarısı için BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 153 ülke "evet", 10 ülke "hayır" ve 23 ülke de "çekimser" oy kullandı.
ABD, siyonist rejim, Avusturya, Liberya, Çek Cumhuriyeti, Guatemala, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine ve Paraguay karar tasarısına karşı oy kullandı.
BM Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarı, Güvenlik Konseyi'nde alınan kararların aksine herhangi bir bağlayıcı karar hükmü ya da yükümlülük getirmese de uluslararası toplumun duruşunu göstermesi bakımından etkili oluyor.
BMGK'de 7 Ekim'in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım'da kabul edilmişti.
BM Genel Kurulu'nun 27 Ekim'de kabul ettiği kararda ise Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulması" istenmişti. Karar, 44 "çekimser" ve 14 "hayır" oyuna karşı 121 oyla kabul edilmişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen “Gazze İstişare Toplantıları”nın dördüncüsü, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Van’da gerçekleştirildi. Alimler, kanaat önderleri, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda Gazze için somut adımların atılmasın çağrısında bulunuldu.
Ceninli beş çocuk babası Samir er-Rifai, esir alındıktan sadece bir hafta sonra işgal zindanlarında şehit düştü.
Gazze'de siyonist rejimin 650 gündür sürdürdüğü soykırım saldırılarında şehit sayısı 58 bin 573'e, yaralı sayısı ise 139 bine ulaştı. ABD destekli saldırılar sonucu halk açlık, göç ve yoklukla mücadele ediyor.
Şam'a yönelik siyonist saldırıyı "ümmetin onuruna indirilmiş ağır bir darbe" olarak niteleyen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İslam ülkelerine acil zirve çağrısı yaptı. Birlik ayrıca Gazze ve Suriye için askeri ve ekonomik ittifak kurulmasını talep etti.