BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de açlık tehlikesi büyüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze halkının büyük bir açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve dünyanın buna sessiz kaldığını söyledi.
BM Genel Sekreteri Guterres, siyonist rejime uluslararası insani hukuka saygı göstermesi, Gazze'ye insani yardımın kesintisiz ve tam olarak ulaştırılması için engelleri kaldırması çağrısında bulundu.
Guterres, yaptığı açıklamada siyonist rejimin şu ana kadar Gazze'ye ulaşması gereken 400 tırdan sadece 50'sine izin verdiğini belirtti. "Siyonist rejim, işgalci güç olarak Gazze'ye gerekli yardımların girişini onaylamalı ve kolaylaştırmalı" diyen BM Genel Sekreteri, derhal ateşkes ilan edilmesi ve tüm insani yardımların serbestçe ulaştırılması gerektiğini vurguladı.
BM'nin, uluslararası hukuk, insani ilkeler, tarafsızlık, bağımsızlık ve dürüstlüğe saygı göstermeyen hiçbir plana katılmayacağını ifade eden Guterres, mevcut yardım miktarının yetersiz olduğunu ve Gazze için acil ve geniş çaplı bir yardım akışına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Gazze'de yaşanan insani krizin derinleştiğine dikkat çeken Guterres, uluslararası toplumun harekete geçerek, insani yardımların önündeki engelleri kaldırması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.
Gazze'de sağlık, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinde yaşanan eksiklikler, bölgedeki milyonlarca sivilin hayatını tehdit etmeye devam ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAMAS, siyonist rejim sözde güvenlik kabinesinin Gazze'yi işgal ve sivilleri göçe zorlama kararını "tam teşekküllü bir savaş suçu" olarak nitelendirdi, "işgal" yerine "kontrol" kelimesini kullanmasını da "hukuki sorumluluktan kaçma çabası" olduğunu vurguladı.
Fundamentalist Netanyahu hükümeti, Gazze'nin tamamını işgal etme kararı aldı. Filistin İslami Cihad Hareketi, bu adımı "soykırımın yeni aşaması" olarak nitelendirirken, bölgede hasta, yaralı, ilaç ve yakıt sıkıntısı kritik seviyelere ulaştı.
El-Aksa Hastanesi Sözcüsü Halil Daqran, yaralı ve hastaların sayısındaki artışa rağmen hastanede kalan dizel yakıtın yalnızca birkaç saatlik çalışmaya yeteceğini belirterek, "Acil yakıt temin edilmezse hastane tamamen hizmet dışı kalacak" uyarısında bulundu.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Gazze’ye insani koridor talebiyle Pazar günü Güvenpark’tan TBMM’ye yapılacak yürüyüş öncesi, bu akşam sosyal medyada etiket çalışması başlatacak.