BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'yi ele geçirme kararı tehlikeli bir tırmanış
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, siyonist rejimin Gazze kentine yönelik kontrol planını "tehlikeli bir tırmanış" olarak nitelendirerek, bunun milyonlarca Filistinli için zaten felaket boyutuna ulaşan insani krizi derinleştireceğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, siyonist rejimin Gazze şehrinin kontrolünü ele geçirme kararına sert tepki gösterdi.
Yaptığı yazılı açıklamada Guterres, bu adımın "zaten korkunç boyutlarda olan insani felaketi daha da derinleştireceğini" belirterek, kararın milyonlarca Filistinlinin hayatını daha fazla tehlikeye atabileceğini ifade etti.
Guterres, "Gazze'deki Filistinliler, akıl almaz boyutlarda insani bir felaketi yaşamaya devam ediyor" dedi ve planın, hayatta kalan esirlerin yaşamını da riske atabileceği uyarısında bulundu.
BM Genel Sekreteri, ek bir askeri tırmanışın zorla yerinden edilmeleri, can kayıplarını ve yıkımı artıracağına dikkat çekti. "Artık bölgede barışa ve insani yardıma öncelik verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Uluslararası Kızılhaç Sözcüsü: Gazze’de siviller tarif edilemez şartlarda yaşıyor
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) sözcüsü de Gazze’de yaşayan sivillerin "tarif edilemez" koşullarda hayatlarını sürdürdüğünü açıkladı. Sözcü, siyonist rejimin Gazze’yi işgal etme planının halihazırda çok kötü olan insani durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.
Komiteye göre, Gazze nüfusunun yüzde 80’i zorunlu tahliye bölgesinde bulunuyor. Bu kadar çok insanın sınırlı bir alana sıkıştırılmasının, kaosun ve karmaşanın daha da artmasına yol açacağı belirtildi.
Sözcü, özellikle çocukların açlık nedeniyle çöplerde yiyecek aradığını ve açlıktan dolayı ağladığını anlatarak, bu durumun uluslararası toplumun acilen yanıt vermesini zorunlu kıldığını ifade etti.
Uluslararası Kızılhaç, Gazze’deki insani krizin büyümesini önlemek için kapsamlı bir müdahale çağrısı yaptı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.