BM: israil ordusu çatışmalarda çocuklara zarar verenler "kara listesi"nde
Birleşmiş Milletler (BM), 2024 yılında çatışma bölgelerinde çocuklara yönelik ağır ihlallerde bulunan siyonist rejim ordusu ve sözde güvenlik güçlerini yine "kara liste"de tutarak, Filistinli çocuklara karşı işlenen ihlallerin son derece yüksek olduğunu teyit etti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 2024 yılına dair verilerini içeren 40 sayfalık "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" raporu, siyonist rejim ordusunun çocukları öldürme, sakat bırakma, okullara ve hastanelere saldırma gibi ağır ihlallerde en başta yer aldığını ortaya koydu.
Raporda, 2024 yılında dünya genelinde 41 bin 370 ağır çocuk ihlali doğrulanırken, bunun önceki yıla göre yüzde 25 artış gösterdiğine dikkat çekildi. Öldürme, sakat bırakma, cinsel istismar ve zorla silah altına alma gibi ihlallerden 22 bin 495 çocuğun etkilendiği belirtildi.
Filistin'de 7 binin üzerinde ağır ihlal
İşgal altındaki Filistin topraklarında ise 2024'te 7 bin 188 ağır ihlal kayda geçti.
İşgalcilerin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te işlediği bu ihlallerde binlerce çocuk şehit düştü ya da yaralandı.
Raporda, çocukların bir kısmının siyonist rejim tarafından "insan kalkanı" olarak kullanıldığı ve yüzlercesinin sakat bırakıldığı da vurgulandı.
Ayrıca 951 Filistinli çocuğun işgalciler tarafından alıkonulduğu, aralarında 11 kız çocuğunun da bulunduğu ve akıbetlerinin bilinmediği bildirildi.
Raporda, siyonist rejimin Gazze ve işgal altındaki bölgelerde 5 binin üzerinde insani yardım ve erişimi engellediği, BM insani yardım çalışanlarından 280'inin de 7 Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybettiği kaydedildi.
Guterres'ten sert uyarı
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, çocuklara yönelik ağır ihlallerin artmasından derin endişe duyduğunu ifade ederek, işgal rejimine bu ihlallerin hesabını sorma çağrısı yaptı.
Guterres, işgalcilere uluslararası insancıl hukuka uygun hareket etme, çocukları koruma, saldırılarda ayrımcılık ve orantılılık ilkesine uyma ve sivillere yönelik patlayıcı silah kullanımından kaçınma yükümlülüklerini hatırlattı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.