BM: israilin Gazze’nin ortasındaki tahliye emri yaşama "yıkıcı bir darbe"

Birleşmiş Milletler, siyonist rejimin Deyr el-Belah bölgesinde yeni tahliye emri vererek yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinliyi yeniden göçe zorlamasını, "zaten kırılgan olan yaşam hattına yıkıcı bir darbe" olarak tanımladı.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), işgal ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah bölgesinde yaşayanlara yönelik tahliye emrini sert şekilde eleştirdi. OCHA, bu kararın savaşın ağır yükü altındaki bölgede insani yardım çabalarına büyük zarar verdiğini belirtti.
Açıklamada, "israil ordusu tarafından yayınlanan toplu tahliye emri, Gazze’de insanları hayatta tutan kırılgan yaşam hattına yıkıcı bir darbe daha indirdi" denildi.
İşgal ordusu, dün Deyr el-Belah’ın güneybatısında yüz binlerce yerinden edilmiş Gazzelinin barındığı mahalleleri hedef alarak, bölge sakinlerine evlerini terk edip güneye gitmeleri yönünde broşürler dağıttı. İşgal açıklamasında bu tahliye kararının, "düşman unsurları ve altyapısını ortadan kaldırma operasyonlarının" bir parçası olduğu ifade edildi.
Gazzeliler, tahliye kararının, Katar’ın başkenti Doha’da yürütülen ateşkes ve esir takası görüşmeleri sırasında HAMAS’a baskı kurma amacı taşıdığına inanıyor. İşgal rejimi ile HAMAS arasında süren müzakerelerde henüz somut bir ilerleme sağlanabilmiş değil.
Gazze’de halihazırda milyonlarca insan temel ihtiyaçlara erişimden mahrumken, zorla yapılan yeni tahliyeler, sivillerin yaşam koşullarını daha da kötüleştiriyor. BM’ye göre, bu tür adımlar uluslararası insancıl hukukla da çelişiyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist işgal rejimi güçlerinin Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Kalendiya ve er-Ram bölgelerinde açtığı ateş sonucu 2 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.
Mardin'in Artuklu ilçesinde halk ve medrese öğrencileri bir araya gelen HAMAS liderlerinden Sami Ebu Zuhri, burada yaptığı konuşmada, "İşgal rejimi ve onlara destek veren şer güçler, HAMAS'la anlaşmaya varmaları HAMAS'ı bir güç olarak kabul ettiklerinin itirafıdır. Trump'ın kendisi bile anlaşmada HAMAS'ı terör olarak kabul ettiği halde bu uzlaşıyla ilgili HAMAS'ın beyanını aldı ve sosyal medyada kendi hesabından bunu yayımladı." dedi.
HAMAS'ın gece saatlerinde 4 işgalci esirin cenazesini teslim etmesinin ardından, Refah Sınır Kapısı’nın bugün yeniden açacağı belirtildi.
HAMAS ile işgal rejimi arasında varılan anlaşmanın ardından 7 işgalci bugün Kızılhaç'a teslim edildiği belirtildi.