BM Raportörü: israil esirlere sistematik işkence uyguluyor
BM raportörü Francesca Albanese, Şubat 2024’ten bu yana Gazze’den alıkonulan Filistinli esirlerin sistematik şekilde işkenceye maruz bırakıldığını ve siyonist rejimin bu suçlardan hiçbir şekilde hesap vermediğini açıkladı.
Birleşmiş Milletlerin Filistin topraklarındaki insan hakları durumundan sorumlu raportörü Francesca Albanese, yaptığı açıklamada, Şubat 2024’ten bu yana Gazze’den alıkonulan çok sayıda Filistinli esirin sistematik işkenceye maruz bırakıldığına dair güçlü deliller bulunduğunu belirtti.
Albanese, siyonist rejimin tüm bu ihlallere rağmen uluslararası hesap vermekten muaf tutulduğunu vurguladı.
Bu açıklama, İngiliz Guardian gazetesinin yayımladığı özel bir raporun ardından geldi. Raporda, siyonist rejimin "Rakifet" adı verilen yeraltı hapishanesinde Gazze’den alıkonulan onlarca Filistinliyi karanlıkta, yetersiz gıdayla, aileleri ve dış dünya ile tamamen izole şekilde tuttuğu ortaya kondu.
Raporda yer alan bilgilere göre, israil Kamuya Karşı İşkenceyle Mücadele Komitesi (B’Tselem) bünyesinden bazı avukatlar hapishaneyi ziyaret etti ve iki sivil esirle görüştü. Avukatlar, esirlerin ağır fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kaldığını ve temel insani haklardan tamamen mahrum bırakıldığını bildirdi.
Yine aynı raporda, birçok esirin tamamen sivil olduğu, işgal mahkemelerinin ise bu kişilerin tutukluluk süresini "savaş bitene kadar" şeklindeki tek bir gerekçeyle uzattığı belirtildi.
Albanese, uluslararası toplumu "siyonist rejimin işlediği savaş suçlarına karşı sessiz kalmamaya" çağırarak, özellikle Batılı devletlerin çifte standartlı tutumunun bu suçların sürmesine zemin hazırladığını ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.