BM'de Filistin'e destek dalgası: Siyonist rejime sert tepkiler

New York'taki "Çözüm için İki Devlet" konferansında Fransa, Belçika, Lüksemburg, Malta, Monako ve Andorra Filistin'i resmen tanıdı. Siyonist rejimin iki yıldır Gazze'de sürdürdüğü katliam sert biçimde kınandı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde New York'ta düzenlenen "Çözüm için İki Devlet" konulu üst düzey konferans, Filistin lehine tarihi adımlara sahne oldu. Fransa, Belçika, Lüksemburg, Malta, Monako ve Andorra, Filistin devletini resmen tanıdıklarını duyurdu. Böylece Filistin'i tanıyan ülkelerin sayısı BM üyesi 193 devletin 150'sini aştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Artık bekleyemeyiz. Adil bir barışı inşa edemediğimiz için sorumluluk taşıyoruz" diyerek kararlarını ilan etti.
Belçika Başbakanı Bart De Wever, siyonist rejimin Gazze'yi kontrol altına alma girişimlerini ve yerleşim politikalarını gerekçe göstererek tanıma adımını "kaçınılmaz" olarak niteledi.
Lüksemburg, Malta ve Monako liderleri de benzer şekilde Filistin'in devlet olarak tanınmasının barış için tek yol olduğunu vurguladı.
Konferansta konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, "israilin Gazze'de işlediği vahşet ile Batı Şeria ve Kudüs'teki ihlalleri sürüyor" diyerek tüm ülkeleri Filistin'i tanımaya davet etti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "Filistin devleti bir lütuf değil, haktır" ifadeleriyle çözüm için cesur adımlar gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyonist rejimin iki devletli çözümü yok etmeye çalıştığını söyleyerek, zorla göçe zorlama politikalarına dikkat çekti.
Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli ise Filistinlilerin topraklarından sürülmesine karşı çıkacaklarını ve savaş sonrası Gazze'nin yeniden inşası için uluslararası konferans düzenleyeceklerini açıkladı.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, "Gazze'deki soykırım derhal durmalı" çağrısı yaptı.
Katar, siyonist rejimin bölge ülkelerini hedef alan saldırılarını kınadı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise Filistin'in BM'de tam üyeliğini talep etti.
Konferans sonunda yayımlanan ortak bildiride, "New York Deklarasyonu"na bağlılık teyit edildi. Bildiride Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes, esirlerin karşılıklı serbest bırakılması ve insani yardımın engelsiz ulaşması gerektiği vurgulandı.
Böylece New York'taki konferans, hem art arda gelen Filistin tanımalarıyla hem de siyonist rejimin Gazze'deki saldırılarının uluslararası ölçekte kınanmasıyla tarihi bir dönemeç olarak kayda geçti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist işgal rejimi güçlerinin Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Kalendiya ve er-Ram bölgelerinde açtığı ateş sonucu 2 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.
Mardin'in Artuklu ilçesinde halk ve medrese öğrencileri bir araya gelen HAMAS liderlerinden Sami Ebu Zuhri, burada yaptığı konuşmada, "İşgal rejimi ve onlara destek veren şer güçler, HAMAS'la anlaşmaya varmaları HAMAS'ı bir güç olarak kabul ettiklerinin itirafıdır. Trump'ın kendisi bile anlaşmada HAMAS'ı terör olarak kabul ettiği halde bu uzlaşıyla ilgili HAMAS'ın beyanını aldı ve sosyal medyada kendi hesabından bunu yayımladı." dedi.
HAMAS'ın gece saatlerinde 4 işgalci esirin cenazesini teslim etmesinin ardından, Refah Sınır Kapısı’nın bugün yeniden açacağı belirtildi.
HAMAS ile işgal rejimi arasında varılan anlaşmanın ardından 7 işgalci bugün Kızılhaç'a teslim edildiği belirtildi.