BM'de yüzlerce çalışan Gazze'deki savaşa "soykırım" denilmesini istedi
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin yaklaşık 500 çalışanı, Volker Türk'e mektup göndererek Gazze'de yaşananların açıkça "soykırım" olarak tanımlanması gerektiğini vurguladı.
Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken, Birleşmiş Milletler (BM) içinde dikkat çekici bir gelişme yaşandı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nde görevli yüzlerce çalışan, Komiser Volker Türk'e hitaben bir mektup yazarak Gazze'de yaşananların soykırım olduğunu ve bunun açıkça ifade edilmesi gerektiğini talep etti.
Mektupta, "Gazze'de süren savaşın soykırım olarak nitelendirilmesi için gerekli tüm hukuki kriterler karşılanmıştır" ifadeleri yer aldı. Çalışanlar, Komiserliğin güçlü bir hukuki ve ahlaki sorumluluk altında olduğunu belirterek, sessizliğin BM'nin ve tüm insan hakları sisteminin inandırıcılığını zedelediğini vurguladı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric ise Türk'ün Genel Sekreter'den tam destek gördüğünü söyledi. Ancak Dujarric, "Bir olaya soykırım denilip denilmeyeceği yetkili hukuki mercilerin kararına bağlıdır" açıklamasında bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani de "Gazze'deki durum hepimizi derinden sarsıyor" dedi. Shamdasani, gerçeklerin belgelenmesi ve uluslararası toplumu uyarmak için büyük çaba harcadıklarını, mektubun ardından iç tartışmaların süreceğini kaydetti.
Volker Türk ise çalışanlara gönderdiği yanıtında, mektubu önemli bir uyarı olarak gördüğünü belirterek, "Hepimiz gördüğümüz dehşet karşısında aynı ahlaki öfkeyi taşıyoruz ve uluslararası toplumun bu duruma son verememesinden derin hayal kırıklığı yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Türk, çalışanlarını "bu zor dönemde Komiserlik çatısı altında birlik içinde olmaya" çağırdı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.