BM'den siyonist rejimin yardım planına tepki: Kontrolü ele almak istiyor

Birleşmiş Milletler, siyonist rejimin Gazze'ye yardımların ulaştırılmasına yönelik sunduğu plana karşı çıktığını yineledi. BM, planın "yardım kontrolünü sağlamayı ve yardımları en düşük seviyeye indirmeyi" hedeflediğini belirtti.
Birleşmiş Milletlerin sözcüsü Farhan Haq, "BM Genel Sekreteri, insani yardımların, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkelerine uygun şekilde dağıtılmasının gerektiğini açıkça belirtti. BM, bu ilkelere uymayan herhangi bir planın parçası olmayacak." dedi.
Haq, BM'nin İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin ve diğer ortaklarının, ABD ile birkaç gün önce yaptığı toplantıda, Gazze'ye insani yardımın güvenli ve etkili bir şekilde ulaştırılmasına yönelik olarak, BM'nin temel ilkelerine uygun bir yaklaşım geliştirilmesi gerektiği üzerinde durduğunu da belirtti.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Tamma ise BM'nin en büyük insani organizasyonu olan UNRWA'nın Gazze'deki yardım çalışmalarında kilit rol oynadığını ve "UNRWA'nın Gazze'deki yardımların dağıtımında yeniden devreye girmesinin imkansız olmadığını, ancak doğru politik irade ve uluslararası desteğin gerekliliğini" vurguladı.
Tamma, UNRWA'nın Gazze'deki yardım operasyonlarını kendi denetiminde yürüttüğünü ve bugüne kadar herhangi bir yardımın amacından saptırılmadığını ifade etti.
Birleşmiş Milletler, uluslararası toplumdan, Gazze'ye yönelik insani yardımların engellenmeden ulaşmasını sağlamak için daha etkin bir koordinasyon ve politikalara ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAMAS, siyonist rejim sözde güvenlik kabinesinin Gazze'yi işgal ve sivilleri göçe zorlama kararını "tam teşekküllü bir savaş suçu" olarak nitelendirdi, "işgal" yerine "kontrol" kelimesini kullanmasını da "hukuki sorumluluktan kaçma çabası" olduğunu vurguladı.
Fundamentalist Netanyahu hükümeti, Gazze'nin tamamını işgal etme kararı aldı. Filistin İslami Cihad Hareketi, bu adımı "soykırımın yeni aşaması" olarak nitelendirirken, bölgede hasta, yaralı, ilaç ve yakıt sıkıntısı kritik seviyelere ulaştı.
El-Aksa Hastanesi Sözcüsü Halil Daqran, yaralı ve hastaların sayısındaki artışa rağmen hastanede kalan dizel yakıtın yalnızca birkaç saatlik çalışmaya yeteceğini belirterek, "Acil yakıt temin edilmezse hastane tamamen hizmet dışı kalacak" uyarısında bulundu.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Gazze’ye insani koridor talebiyle Pazar günü Güvenpark’tan TBMM’ye yapılacak yürüyüş öncesi, bu akşam sosyal medyada etiket çalışması başlatacak.