Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Gazze sağlık sistemi yakın çöküş aşamasında

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'ye 100 gündür yakıt girişi olmamasının hastanelerin çalışmasını imkânsız hale getirdiğini belirterek kurtarma için derhal yakıt sevkiyatı çağrısı yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bölgedeki mevcut duruma dikkat çekerek Gazze sağlık sisteminin artık çökme eşiğinde olduğunu açıkladı.
DSÖ'nün Filistin temsilcisi Rik Peeperkorn, 100 günden uzun süredir bölgeye tek bir damla bile yakıt girmediğini ve tahliye bölgelerinden yakıt temin etme girişimlerinin de reddedildiğini belirtti
Peeperkorn, "Bu durum, zaten kritik seviyede olan sağlık altyapısını tamamen felç etme riski taşıyor. Gazze'de toplam 36 hastaneden yalnızca 17'si kısmen işlevini sürdürebiliyor; toplam yatak kapasitesi önceki düzeyin yaklaşık yüzde 45'ine düşerek 1500 yatakla sınırlı hale geldi. Kuzey Gazze'deki tüm hastane ve sağlık merkezleri ise tamamen devre dışı kaldı. Rafah'ta ise yalnızca Kızılhaç'ın sahra hastanesi ile iki kısmi sağlık noktası hizmet verebiliyor. Kalan 17 hastaneyle birlikte toplamda 7 sahra hastanesi günlük minimum yakıt seviyesinde çalışıyor; ancak bu kaynakların kısa sürede tükenmesi bekleniyor." dedi.
"Yakıt olmazsa tüm sağlık hizmeti durur, bu da önlenebilir ölümlere yol açar" uyarısında bulunan DSÖ, uluslararası toplum ve ilgili taraflardan acilen; özellikle hastaneler için yakıt serbestisinin sağlanması çağrısında bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen “Gazze İstişare Toplantıları”nın dördüncüsü, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Van’da gerçekleştirildi. Alimler, kanaat önderleri, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda Gazze için somut adımların atılmasın çağrısında bulunuldu.
Ceninli beş çocuk babası Samir er-Rifai, esir alındıktan sadece bir hafta sonra işgal zindanlarında şehit düştü.
Gazze'de siyonist rejimin 650 gündür sürdürdüğü soykırım saldırılarında şehit sayısı 58 bin 573'e, yaralı sayısı ise 139 bine ulaştı. ABD destekli saldırılar sonucu halk açlık, göç ve yoklukla mücadele ediyor.
Şam'a yönelik siyonist saldırıyı "ümmetin onuruna indirilmiş ağır bir darbe" olarak niteleyen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İslam ülkelerine acil zirve çağrısı yaptı. Birlik ayrıca Gazze ve Suriye için askeri ve ekonomik ittifak kurulmasını talep etti.