Gazze'de açlık kıtlık sınırlarını aştı: 24 saatte 7 kayıp daha
Birleşmiş Milletler kuruluşları, Gazze'de açlıkla ilgili göstergelerin kıtlık sınırlarını aştığını bildirdi. Son 24 saatte açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi; toplam can kaybı 154'e ulaştı, bunların 89'u çocuk.
Gazze Şeridi'nde devam eden abluka ve saldırılar, açlığı ölümcül boyutlara taşıdı. Son 24 saat içinde, aralarında bir çocuğun da bulunduğu 7 kişi daha yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle hayatını kaybetti. Böylece Ekim 2023'te başlayan saldırılardan bu yana açlıktan ölenlerin sayısı 154'e yükseldi.
Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşların yayımladığı son rapora göre, Gazze'de açlıkla ilgili üç temel göstergeden ikisi kıtlık eşiğini geçmiş durumda. Dünya Gıda Programı (WFP) ve UNICEF, zamanın daraldığını vurgulayarak acil ve kapsamlı bir insani yardım müdahalesi çağrısında bulundu.
BM ajanslarının yayımladığı ortak bildiride, "Devam eden çatışma, temel hizmetlerin çökmesi ve BM'ye uygulanan yardım kısıtlamaları, yüz binlerce kişiyi felaket seviyesinde bir gıda güvensizliğine sürüklüyor" ifadeleri yer aldı.
Siyonist rejim, 2 Mart 2025'ten bu yana Gazze'ye tüm kara geçiş noktalarını kapatmış durumda. Gıda ve ilaç yardımlarının büyük ölçüde engellenmesi, bölgede kıtlığı derinleştirirken, insani yardım kuruluşlarının çalışmaları da sekteye uğruyor.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Mart ile Haziran ayları arasında beş yaş altı çocuklarda yetersiz beslenmenin iki katına çıktığını açıklarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'de neredeyse her beş çocuktan birinin akut beslenme bozukluğu yaşadığını belirtti.
Gazze şu anda sadece bombaların değil, açlığın ve çaresizliğin de ölüm saçtığı bir alan haline gelmiş durumda. Açlık, uluslararası toplumun yeterli müdahalede bulunmadığı bir soykırım aracına dönüşüyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.