HAMAS: Fransa'nın Filistin devletini tanıma adımını memnuniyetle karşılıyoruz

İslami Direniş Hareketi (HAMAS) yetkililerinden Merdavi "Eğer hayata geçirilirse bunu halkımızın meşru ulusal haklarına yönelik uluslararası tutumda olumlu bir değişim oluşturacak önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz." dedi.
HAMAS yetkililerinden Mahmut Merdavi yaptığı açıklamada, hareketin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Filistin devletini tanımaya yönelik bir planı haziran ayına kadar hayata geçireceğine dair açıklamasını memnuniyetle karşıladığını ve bunu "önemli bir adım" olarak nitelendirdiğini söyledi.
Mahmut Merdavi, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Fransa, siyasi ağırlığı olan bir ülke ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimî bir üyesi olarak, adil çözümler sürecini etkileme ve işgali sona erdirmeye, Filistin halkının özlemlerini gerçekleştirmeye yönelik baskı yapma gücüne sahiptir." dedi.
Dün Fransız "France 5" kanalında yayımlanan bir röportajda Macron, Fransa'nın haziran ayında New York'taki Birleşmiş Milletlerde Suudi Arabistan'la birlikte başkanlık edeceği bir konferansta Filistin devletini tanıyabileceğini duyurdu.
Macron, "Tanıma yönünde ilerlemeliyiz ve bunu önümüzdeki aylarda yapacağız." dedi. Ayrıca, "Hedefimiz, haziran ayında Suudi Arabistan'la birlikte bu konferansa başkanlık etmek ve burada, birçok tarafla birlikte (Filistin devletinin) karşılıklı tanınmasına yönelik adımı gerçekleştirmek." ifadelerini kullandı.
Mardavi, "Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz," dedi ve ekledi: "Eğer hayata geçirilirse, bunu halkımızın meşru ulusal haklarına yönelik uluslararası tutumda olumlu bir değişim oluşturacak önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz."
Şu ana kadar yaklaşık 150 ülke Filistin devletini tanımış durumda. Mayıs 2024'te İrlanda, Norveç ve İspanya Filistin devletini tanımış, ardından haziran ayında Slovenya da bu kararı almıştı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen “Gazze İstişare Toplantıları”nın dördüncüsü, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Van’da gerçekleştirildi. Alimler, kanaat önderleri, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda Gazze için somut adımların atılmasın çağrısında bulunuldu.
Ceninli beş çocuk babası Samir er-Rifai, esir alındıktan sadece bir hafta sonra işgal zindanlarında şehit düştü.
Gazze'de siyonist rejimin 650 gündür sürdürdüğü soykırım saldırılarında şehit sayısı 58 bin 573'e, yaralı sayısı ise 139 bine ulaştı. ABD destekli saldırılar sonucu halk açlık, göç ve yoklukla mücadele ediyor.
Şam'a yönelik siyonist saldırıyı "ümmetin onuruna indirilmiş ağır bir darbe" olarak niteleyen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İslam ülkelerine acil zirve çağrısı yaptı. Birlik ayrıca Gazze ve Suriye için askeri ve ekonomik ittifak kurulmasını talep etti.