HAMAS ile ABD arasında Doha’da ateşkes ve esir takası görüşmeleri

ABD esir müzakerecisi Adam Boehler ile İslami Direniş Hareketi (HAMAS) liderlerinden Halil el-Hayye’nin, Katar’ın başkenti Doha’da birkaç tur görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.
Washington Post gazetesinin diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Doha’daki görüşmelerin doğrudan ve ikili olduğu, Katar’ın iki taraf arasında arabuluculuk yapmadığı belirtildi.
Gazetenin aktardığına göre, ABD, görüşmeler sırasında insani yardımların yeniden başlatılması ve Gazze’de ateşkesin iki ay süreyle uzatılması karşılığında, aralarında bir ABD vatandaşının da bulunduğu esirlerin serbest bırakılmasını önerdi.
Haberde, bu önerinin Doha’daki görüşmelerde ABD yetkilileri ile HAMAS arasında tartışılan birkaç seçenekten biri olduğu ifade edildi.
Washington Post’un aktardığına göre, HAMAS, Donald Trump yönetimiyle doğrudan bir anlaşma yapmanın potansiyel avantajlarını değerlendiriyor. Ancak HAMAS, müzakerelerin nihai hedefinin işgal rejiminin Gazze’den tamamen çekilmesi ve savaşın kalıcı olarak sona ermesi gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda esirlerin nihai olarak serbest bırakılmasını şart koşuyor.
Kaynaklar ayrıca, ABD’nin özel temsilcisi Stephen Whitkoff’un ateşkesi yaklaşık 50 gün daha uzatma önerisinin de masadaki seçeneklerden biri olduğunu belirtti. HAMAS, Whitkoff’un teklifini reddetti ancak diğer seçeneklere ilişkin nihai kararını henüz açıklamadı.
Öte yandan, Siyonist Yediot Aharonot gazetesi, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, İşgal rejiminin, ABD’nin HAMAS ile Doha’da gerçekleştirdiği gizli görüşmeleri sabote etmeye çalıştığını öne sürdü. Daha önce benzer bir girişimin başarısız olmasını sağlayan işgalin, yeni bir askeri operasyon hazırlığında olduğuna dair bilgilerin ardından müzakere kararı alındığı ifade edildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAMAS, siyonist rejim sözde güvenlik kabinesinin Gazze'yi işgal ve sivilleri göçe zorlama kararını "tam teşekküllü bir savaş suçu" olarak nitelendirdi, "işgal" yerine "kontrol" kelimesini kullanmasını da "hukuki sorumluluktan kaçma çabası" olduğunu vurguladı.
Fundamentalist Netanyahu hükümeti, Gazze'nin tamamını işgal etme kararı aldı. Filistin İslami Cihad Hareketi, bu adımı "soykırımın yeni aşaması" olarak nitelendirirken, bölgede hasta, yaralı, ilaç ve yakıt sıkıntısı kritik seviyelere ulaştı.
El-Aksa Hastanesi Sözcüsü Halil Daqran, yaralı ve hastaların sayısındaki artışa rağmen hastanede kalan dizel yakıtın yalnızca birkaç saatlik çalışmaya yeteceğini belirterek, "Acil yakıt temin edilmezse hastane tamamen hizmet dışı kalacak" uyarısında bulundu.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Gazze’ye insani koridor talebiyle Pazar günü Güvenpark’tan TBMM’ye yapılacak yürüyüş öncesi, bu akşam sosyal medyada etiket çalışması başlatacak.