İletişim Başkanlığı'ndan Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin açıklama

Açıklamada "Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Al Jazeera'nin canlı yayınındaki belgelerde, İsrail'e roket ateşi açıldığı ve roketlerden birinin başarısız olarak hastaneye düştüğü görülüyor." iddiası doğru değildir." ifadeleri kullanıldı.
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İddiaya dayanak olarak gösterilen haberde, israilin Gazze bombardımanından söz edilmektedir. Haberin iddialarla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun eski dijital medya sorumlusu Hananya Naftali'nin, israilin Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırısının hemen ardından "israil Hava Kuvvetleri'nin, Gazze'de hastane vurduğunu" duyuran bir paylaşım yapmıştır.
Naftali'nin, kısa süre sonra bu paylaşımını silerek "Hastaneyi vuran füzenin, Gazze'den ateşlendiğini" iddia eden paylaşımlarla dünya kamuoyunu manipüle etmeye çalıştığı anlaşılmıştır.
Kendisini Al Jazeera'da çalışan bir gazeteci olarak tanıtıp "Hastaneyi vuran füze Gazze'den ateşlendi." iddiasında bulunan hesabın sahte olduğu belirlenerek "Farida Khan ismiyle açılan hesabın, Al Jazeera ile bir ilişkisinin olmadığı, manipülasyon amacıyla kullanıldığı tespit edilmiştir.
Bazı basın yayın organlarında yer alan "Türkiye, israile sebze meyve göndererek yardım ediyor." iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
Bahse konu haberlerde yer aldığı gibi Türkiye'nin ülke olarak İsrail'e herhangi bir yardımı söz konusu değildir. Uluslararası ticaret yapan bağımsız işletmelerin karşılıklı anlaşmaları gereği birbirleriyle deniz yoluyla yaptıkları ticaretin 'Türkiye, israile yardım yaptı' şeklinde paylaşılması manipülasyondur.
israil devletinin, resmî X platformu hesabında, Türkiye saati ile 22.42'de bir video paylaşarak el-Ehli Baptist Hastanesi'nin bombalanmasından Hamas'ı sorumlu tutmuştur. Ancak, hastanenin vurulma saati yaklaşık 19.27 olmasına rağmen hesaptan paylaşılan videonun 19.59'da kayda geçtiği ve ciddi bir dezenformasyona imza atıldığı tespit edilmiştir.
Videonun yanlış dakikalara ait olduğunu fark eden israil hesabı, Türkiye saati ile 23.04'te videoyu paylaşımdan kaldırmıştır.
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan "Hastaneyi vuran füze Gazze'den atıldı." iddiası doğru değildir. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) logolu iddiaya konu görüntülerin, 8 Temmuz 2022'den beri dolaşımda olduğu tespit edilmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde yer alan yardım dağıtım merkezine düzenlenen saldırıda 3 Filistinli şehit olurken 46 kişi de yaralandı.
Gazze’de 598 gündür süren soykırıma katılan Türkiye-israil çifte vatandaşların yargılanabileceğini vurgulayan Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), ilgili kişi ve oluşumlara karşı hukuki sürecin başlatılması çağrısında bulundu.
Siyonist işgal rejiminin sözde ordusunun Gazze kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 4 Filistinli hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.
Filistin Topraklarında Ayrım Duvarı ve Yerleşim Karşıtı Direniş Komisyonu, son 24 saat içinde işgal altındaki Batı Şeria'da dört yeni yasa dışı yerleşim noktası kurma girişiminin tespit edildiğini açıkladı.