İşgal rejimi yeni "izin duvarı" ile Kudüs'te gizli ilhak uyguluyor
İşgal rejimi, Kudüs'ün kuzeybatısındaki üç köyde özel izin uygulaması başlatarak Filistinlilerin günlük yaşamını ciddi şekilde kısıtladı. Bu adım, fiilen toprak ilhakını ve işgal politikalarını derinleştiriyor.
İşgal rejimi, Kudüs'ün kuzeybatısındaki Beit Iksa, Nabi Samuel ve Khlayleh köyleri için yeni bir uygulama başlattı; köy sakinleri, bölgelerine giriş ve geceleme yapabilmek için özel izin almak zorunda. Bu karar, siyonist rejimin 1651 numaralı askeri emri çerçevesinde yürürlüğe girdi ve 31 Aralık 2027'ye kadar geçerli olacak.
Yerel kaynaklar, kararın sadece güvenlik amaçlı olmadığını, Filistinlileri izole etmek ve kontrolü artırmak için uygulandığını vurguluyor. Sakinlerin artık giriş ve çıkışları, kalıcı izin kartları ve manyetik kartlarla sınırlandırılacak. Ziyaretçiler ve işçiler ise önceki sistemdeki koordinasyon olmadan köylere giriş yapamayacak.
Beit Iksa köyü muhtarı Murad Zayed, "Amaç, yaşamımızı sürekli sınırlamalarla ve beklemelerle dolu hâle getirmek. Bu adım, köylerimizi izole etmeyi hedefliyor" dedi.
Uzmanlar, yeni izin sistemiyle bölgelerin siyonist rejim toprakları olarak kabul edildiğini ve ilhak sürecinin resmi olarak duyurulmadan ilerlediğini belirtiyor. Beit Iksa yaklaşık 2 bin, Nabi Samuel 300 ve Khlayleh 650 kişilik nüfusa sahip. Bölgeler, çevrelerindeki işgal birimleriyle sıkışmış durumda ve altyapı ile hizmetler yetersiz.
Aynı zamanda, işgal yetkilileri kuzeydoğudaki Anata köyünde E1 yerleşim projesi için 140 dönüm araziyi kamulaştırdı. Bu proje, Maale Adumim'i Kudüs'e bağlayarak şehrin "Filistinli" çehresinden kopmasını ve demografik değişimi pekiştirmeyi hedefliyor.
Sonuç olarak, uygulamalar yalnızca bu üç köyle sınırlı değil; toprak kamulaştırmaları, yerleşim inşası ve hareket kısıtlamaları, Kudüs'ün parçalanmasına ve izole adalara dönüştürülmesine hizmet ediyor. Uzmanlar, bu politikaların Kudüs'ün geleceğini tehlikeye attığını ve acil uluslararası müdahale gerektirdiğini vurguluyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yasa dışı yerleşimlerden gelen ürünlere ilişkin ticaret tedbirleri üye ülkelere sunulacak. 13 Temmuz’daki Ticaret Bakanları toplantısında seçenekler değerlendirilecek.
Siyonist işgalciler, El-Halil'deki Harem-i İbrahim Camii'nde ezan okunmasını 14'üncü gününde de engellemeyi sürdürdü. Caminin girişlerine yönelik kısıtlamalar ve idari baskılar da devam ediyor.
Gazze'de 1000 günü aşan saldırılar ve soykırıma ilişkin duygularını paylaşan Mardinli vatandaşlar, yaşananların sürmesindeki en önemli nedenlerden birinin Müslümanların sessizliği olduğunu belirterek, Gazze'nin daima gündemde tutulması ve boykotun kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
İşgal polisinin yoğun koruması altında son bir haftada 1403 siyonist Yahudi Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Filistinli kaynaklar, baskınların işgalin mescitte yeni bir fiili durum oluşturma girişimlerinin parçası olduğunu belirtiyor.